Olena Kurilo, o profesoara in varsta de 52 de ani, a devenit un simbol al razboiului din Ucraina, dupa ce in presa au aparut imagini cu ea plina de sange, dupa ce casa i-a fost distrusa de o bomba ruseasca.

Imaginile cu Olena Kurilo plina de sange, plangand in fata casei sale distruse de o racheta, au aparut in presa din toata lumea, devenind un simbol al tragediei prin care trec oamenii din Ucraina, prinsi in mijlocul razboiului. La scurt timp insa, au aparut si contestatari ai fotografiilor, care au sustinut ca femeia este actrita si ranile ei sunt, de fapt, false. Ba mai mult, aceleasi imagini ar fi folosite, spun ei, pentru a ilustra un alt conflict, in urma cu cativa ani.

Olena Kurilo, femeia devenita simbol al razboiului: "Multi nu cred ceea ce se intampla"

Pentru a demonta aceste acuzatii, Olena Kurilo a acceptat sa dea un interviu pentru Daily Mail, interviu in care explica ce s-a intamplat in ziua in care i-a fost facuta fotografia preluata apoi de presa din toata lumea.

Sunt victima unui atac cu racheta. Sunt o persoana reala, nu un fake. Multi nu cred ceea ce se intampla in realitate, cred ca totul e o inscenare. Dar ca sa demonstrez ca esre adevarat, va rog sa va uitati... acestea sunt cicatrici reale, rani reale. Uite ce a mai ramas din ochiul meu... nu mai vad cu el. Sper sa imi revina vederea si sa fie totul bine", a spus ea, pentru Daily Mail.

Invatatoarea, in varsta de 52 de ani, are un ochi afectat ce explozia care i-a distrus casa, dar nu are acces deocamdata la ingrijiri medicale. Ea locuieste in orașul Ciuhuiiv, din regiunea Harkov, puternic afectata de bombardamentele din ultimele zile.

Vreau sa spun ca imi iubesc tara foarte mult. Adevarul este ca vorbesc rusa si stiu foarte bine ucraineana doar pentru a fi inteleasa si auzita de cat mai multi oameni. Iubesc Ucraina, nu doresc acest razboi. Nu vreau crime si morti pe pamant si in tara mea si nu vreau ca civilii si copiii sa moara", a mai spus ea.

In ziua atacului, Olena spune ca era singura acasa si ca era pregatita sa fuga impreuna cu sotul ei, deoarece ce in zona au inceput bombardamentele.

Eram singura acasa. Sotul meu, Nikolai, s-a dus sa faca plinul la benzinarie, in cazul in care eram nevoiti sa fugim, asa ca nu era acasa in momentul exploziei. Mi-a spus sa iau documentele si sa am lucrurile gata, pentru a putea pleca repede in alta parte, deoarece ne aflam foarte aproape de aeroportul militar, iar o unitate militara se afla la 300 de metri departare", a continuat ea.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Explozia a avut loc la 20-25 de metri de scara unde locuia, in locul in care sotul ei parca masina de obicei, scrie Daily Mail. Apartamentul de doua camere in care locuia a fost distrus in timpul exploziei. Olena a scapat cu viata ca prin minune. Alte persoane care locuiau in acelasi bloc, printre care se aflau si copii, au fost ucise de explozie.

O femeie care locuia in scara de langa mine a sarit afara si a inceput sa tipe. Spunea "Cum o sa mai traiesc? Copilul meu a murit". Avea un copil de 12 ani. Aveam senzatia ca se intampla nu e real, ca visez. Am fost grav ranita de bucatele de sticla, sunt mici ca praful. Multe din ele mi-au intrat in ochi si de aceea am ochiul plin de sange, dar nu exista medic oftalmolog in oras si nici nu va fi", a mai spus ea.

Olena este inca in stare de soc si se teme sa nu isi piarda vederea la ochiul afectat. Isi evalueaza viata ca "Inainte" si "Dupa" acest atac si spune ca in continuare aude zilnic explozii. Orasul Ciuhuiiv, cu 30.000 de locuitori, de afla la 20 de minute de mers cu masina de Karkov.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.