Ofensiva trupelor rusești continuă și astăzi, în a șasea zi de război. Rezistența ucrainenilor a fost redutabilă, căci, până acum, niciun obiectiv major al invaziei ruse nu a fost atins, conform serviciilor de informații britanice. Ceea ce se voia un atac-fulger a devenit o luptă prelungită, iar puterea Moscovei pare că se clatină în fața unui popor care folosește tactici de gherilă, luptându-se, până vine muniția din Occident, chiar și cu mâinile goale. Analiștii militari spun că Vladimir Putin a calculat greșit. Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a explicat erorile din planul liderului de la Kremlin, dar și cum reușește Armata Ucrainei să reziste în fața blindatelor rusești. 

Greșelile lui Vladimir Putin. Ce nu a luat în calcul când a început războiul cu Ucraina

De șase zile, Ucraina rămâne în picioare, în timp ce tot mai mulți soldați ai Rusiei declară că nu mai vor să lupte. Putin a calculat greșit când a subestimat rezistența Ucrainei, trimițând în conflict soldați fără experiență, care au rămas blocați în tancuri fără combustibil, sunt de părere analiștii militari.

„A fost un calcul greşit. În forțele lor sunt și militari în termen și aici problemele sunt complicate nu numai din cauza vârstei ci pentru că nu au pregătire pentru misiuni de asemenea amploare. Nu aveau ei chemarea deosebită să înfrângă poporul ucrainean, să demilitarizeze, să denazifice Ucraina”, a spus Virgil Bălăceanu la Observator.

„Sunt nişte semne de slăbiciune a Armatei ruse si din punct de vedere al logisticii, probabil si din punct de vedere al starii de operativitate a tehnicii. Au avut astfel de surprize pentru ca tancurile sunt mari consumatoare de motorina, sa nu aiba motorina necesara sa si continue marsul”, a completat acesta.

Șeful de la Kremlin nu a luat în calcul nici hotărârea cu care au ripostat deopotrivă militarii și civilii din Ucraina. În lupta pentru câștigarea războiului, de partea rușilor, au intrat și cecenii.

„Nu vedem disperare pe feţele ucrainenilor, vedem durere, vedem gânduri că trebuie să isi protejeze copii. Este o rezistentă pe care o opune Ucraina si aceasta rezistenta va continua. (...) Aspectul legat de întrebuințarea mercenarilor ceceni este mai complicat pentru că ar aduce în lupta musulmani împotriva ortodocșilor, iar lucrul acesta nu se va ierta. Pe de altă parte, cecenii au fost victimele a două războaie de apărare împotriva rușilor”, a adăugat generalul.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Cum rezistă Ucraina pe front?

„Aș începe cu Ucraina, cu cine rezistă în Ucraina - termenul generic este poporul și statul ucrainean. Dar rezistența este a forțelor armate naționale ucrainene, mobilizate, surprinzător pentru mine ca analist, președintele Zelenski a decretat mobilizarea după legea marțială. [...] La ora actuală forțele active sunt mobilizate.

La cele 250.000 forțe active, încă 150.000 de rezerviști. Adăugăm Garda Națională a Ministerului de Interne, aproape 50.000 de oameni, are o tradiție aparte, ea provine din batalioanele de voluntari din 2014, când armata ucraineană nu a avut capacitate de reacție, a avut momente de lașitate, chiar trădare.

Lucrurile s-au schimbat. Continuăm, sunt trupele de grăniceri. Adăugăm și, interesant, învățământ pentru noi, pe 16 decembrie dacă nu mă înșel s-a adoptat legea trupelor teritoriale de apărare care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Timp foarte puțin, mai puțin de două luni. Înseamnă o brigadă teritorială la fiecare regiunie, cu 4 la 10 batalioane - pe Kiev sunt 10 batalioane, luăm în calcul câte 500 de oameni în fiecare batalion și vedem ce forță suplimentară există.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Luăm în calcul numărul, pentru că este important. Dacă facem acum raportul între ce înseamnă armata ucraineană și forțele de apărare ucrainene pe care le-am enumerat, raportul este favorabil apărării, ceea ce înseamnă că armata are capacitatea, voința, resursa umană să reziste”, a mai declarat acesta, pentru sursa menționată.

Cecenii sunt nemulțumiți de felul în care luptă rușii

Unul dintre cei mai loiali oameni ai președintelui rus Vladimir Putin, Ramzan Kadirov, șeful Republicii Cecene a Rusiei, a transmis, într-un mesaj pe Telegram, în data de 28 februarie, că abordarea Rusiei din primele zile de război a eșuat, așa că vrea un atac mai feroce.

„După înțelegerea mea, tacticile alese în Ucraina sunt prea lente. Durează prea mult timp și, după părerea mea, nu sunt eficiente”, a spus șeful cecenilor.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

El a afirmat că forțele Rusiei doar s-au jucat cu ucrainenii, despre care a spus că sunt „înarmați până în dinți cu arme noi, muniție și echipament greu de ultimă generați”, făcând referire la ajutorul militar din statele NATO.

De asemenea, acesta s-a adresat direct lui Putin și i-a cerut să dea ordine mai dure: „Coordonarea deplină a acțiunilor armatei, alinierea competentă a forțelor și un asalt decisiv”, după care a adăugat „TOTUL!”. Totuși, Kremlinul a insistat că operațiunile sale militare să se desfășoară conform planului.

Trupele lui Kadirov sunt adesea văzute în spațiul media ca fiind brutale, o imagine pe care Kremlinul a exploatat-o ​​în propaganda sa de război, notează Foreign Policy.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.