SUA sunt în continuare de părere că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a luat "decizia finală" dacă va invada Ucraina, a afirmat Pentagonul luni, în ajunul vizitei în Europa a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, scrie AFP.

"Nu credem că s-a luat o decizie finală", dar "o acţiune militară ar putea avea loc în orice moment", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cursul unui briefing de presă, în contextul în care occidentalii se tem de un atac militar al Moscovei în Ucraina.

"Este cu totul posibil" ca Vladimir Putin "să acţioneze cu puţine avertismente sau fără niciun avertisment", a adăugat el.

Potrivit Washingtonului, Moscova şi-a întărit în weekend dispozitivul militar la frontierele Ucrainei, unde peste 100.000 de soldaţi au fost relocaţi de mai multe săptămâni.

Purtătorul de cuvânt a anunţat, de asemenea, vizita întreprinsă de şeful Pentagonului, marţi, la sediul NATO de la Bruxelles, apoi în Polonia şi Lituania.

Demnitarul american se va întâlni cu responsabili militari şi guvernamentali pentru "a discuta despre desfăşurarea militară a Rusiei în Ucraina şi în jurul" acestei ţări.

În Polonia, Lloyd Austin se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi va vizita baza aeriană Powidz unde sunt găzduite trupe americane.

Ulterior, el urmează să meargă în Lituania pentru a se întâlni cu oficiali lituanieni, estonieni şi letoni.

John Kirby a mai afirmat că "sprijinul tacit" al Chinei pentru Rusia în problema ucraineană este "profund alarmant".

Acest sprijin, "sincer, este şi mai destabilizator pentru situaţia de securitate din Europa", a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a afirmat, la rândul său, că Statele Unite nu au văzut "niciun semn concret de detensionare" la frontiera ruso-ucraineană.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Anterior, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, estimase la Moscova că există "întotdeauna şansa' de a se ajunge la un compromis.

"Este foarte posibil, poate mai mult ca niciodată, ca Rusia să decidă să întreprindă acţiuni militare, pe măsură ce noi forţe ruse continuă să sosească la frontiera cu Ucraina", le-a declarat Ned Price jurnaliştilor.

"Rămânem angajaţi într-un proces de dezescaladare prin intermediul diplomaţiei", dar Rusia trebuie să se angajeze în "dezescaladare şi să se implice într-un dialog veritabil şi în diplomaţie", a adăugat el.

Statele Unite au decis să-şi mute ambasada în Ucraina de la Kiev la Lvov, în vestul ţării, în faţa "accelerării spectaculoase" a desfăşurării forţelor ruse la frontieră, a anunţat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. AGERPRES.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.