Statele Uniunii Europene au cheltuit aproape 200 de miliarde de euro pentru apărare în 2020, cea mai mare valoare începând din 2006, dar investiţiile comune ale lor în acest domeniu au scăzut, indică Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), într-un raport publicat luni, transmite Reuters.

Raport EDA: Nivelul record al cheltuielilor militare maschează eșecul statelor membre ale UE de a colabora

Potrivit EDA, care ajută guvernele ţărilor membre să-şi dezvolte capacităţile militare, cheltuielile totale de apărare ale statelor UE cu excepţia Danemarcei, ţară ce a optat să nu participe la proiectele militare ale blocului comunitar, au atins anul trecut 175,64 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de 2019.

Cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate. Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Raportul EDA remarcă o scădere semnificativă a cheltuielilor comune ale ţărilor UE în sectorul apărării, în pofida unui acord semnat la finalul lui 2017 care vizează punerea în comun a unor resurse şi renunţarea la competiţia între industriile naţionale ale apărării ale statelor membre.

''Tendinţa descendentă a cheltuielilor europene în colaborare este un motiv special de îngrijorare'', a declarat directorul executiv al EDA, Jiri Sedivy.

Raportul indică o scădere de 13% a achiziţiilor comune în 2020 comparativ cu anul precedent, până la 4,1 miliarde euro. Majoritatea acestor achiziţii au fost realizate pe cont propriu de ţările membre, care nu şi-au respectat angajamentul din 2017 conform căruia cel puţin o treime dintre aceste achiziţii trebuie să fie făcute în comun cu alte state din UE. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.