Femeile vor fi majoritare în noul parlament islandez, o premieră în Europa, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, publicate duminică.

Noul Parlament, format majoritar din femei

Dintre cele 63 de locuri din Althingi, 33 vor fi deţinute de femei, adică 52,3%, conform proiecţiilor bazate pe rezultatele finale ale votului de sâmbătă. Potrivit unor date compilate de Banca Mondială, nicio ţară din Europa nu a depăşit vreodată bariera simbolică de 50%, Suedia ocupând până acum primul loc, cu 47% de femei deputat.

În timp ce mai multe partide stabilesc ele însele un procent minim de femei printre candidaţii lor, nu există nicio lege care să impună o cotă de femei în parlamentul islandez, potrivit organizaţiei pentru democraţie International Idea. Potrivit Uniunii Parlamentare Internaţionale, alte cinci ţări din lume au în prezent cel puţin jumătate dintre parlamentari femei: Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%), precum şi Mexic şi Emiratele Arabe Unite (50%).

Prima femeie șef de stat în anul 1980

Islanda se află în mod regulat în prima linie a problemelor femeilor. În octombrie 1975, ţara a fost scena unei greve fără precedent a femeilor care cereau salarii mai bune şi mai multă libertate. Ţara, care are astăzi o populaţie de 370.000 de locuitori, a fost, de asemenea, prima care a ales în mod democratic o femeie şef de stat în 1980.

Mai recent, în 2018, a pus în aplicare o lege avangardistă privind egalitatea salarială, iar de 12 ani se află în fruntea clasamentului privind egalitatea de gen al Forumului Economic Mondial. Cu 37 de mandate din 63, majoritatea alianţei de stânga-dreapta, aflată la putere în ultimii patru ani, a ieşit consolidată din alegerile legislative de sâmbătă. Totuşi, Mişcarea Stânga-Verde a premierului Katrin Jakobsdottir a pierdut teren şi a ieşit pe o poziţie fragilă, cu opt mandate.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Cei doi aliaţi ai săi de dreapta se află într-o poziţie puternică, existând posibilitatea, pe hârtie, de a forma o coaliţie diferită cu alte partide decât cel al premierului, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2021 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.