Bagheta, la fel ca şi Turnul Eiffel, este un simbol al Franţei, care, probabil, va ajunge pe lista bijuteriilor culturale protejate de patrimoniul UNESCO. Îngrijoraţi că unul din simbolurile culturii pariziene se pierde, Confederaţia Brutarilor Francezi a înaintat o scrisoare în care cere ca bagheta să devină un simbol protejat UNESCO.

Bagheta, la fel ca şi Turnul Eiffel, este un simbol al Franţei, care, probabil, va ajunge pe lista bijuteriilor culturale protejate de patrimoniul UNESCO, scrie CNN.

Această pâine tradiţională face parte din ritualul zilnic al oricărui francez. Primul lucru pe care îl cumpără un copil este o baghetă. Însă brutarii trag un semnal de alarmă şi spun că bagheta clasică este uşor-uşor înlocuită de painea congelată, pregătită pe linii de asamblare gigantice.

”Nu există un secret pentru o baghetă perfectă”, povesteşte Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării. ”Trebuie să cunoşti tehnica, să foloseşti ingrediente de calitate, fără aditivi”. Pe lângă protejarea tradiţiei, Mickael Reydellet este de părere că titlul UNESCO ar putea sprijini şi moral brutarii din Franţa, după ce pandemia COVID-19 a lovit sectorul HoReCa şi a închis multe dintre brutăriile locale, de tip afacere de familie.

Îngrijoraţi că unul din simbolurile culturii pariziene se pierde, Confederaţia Brutarilor Francezi a înaintat o scrisoare în care cere ca bagheta să devină un simbol protejat UNESCO. Brutarii sunt de părere ca doar în felul acesta vor reuşi să protejeze o tradiţie veche de generaţii.

Un decret al guvernului francez, din 1993, a consemnat reţeta baghetei tradiţionale, care se rezumă doar la 4 ingrediente tradiţionale. De asemenea, aluatul trebuie să fermenteze între 15 şi 20 de ore, la o temperatură de 4-6 grade Celsius.

Ştampila de ”simbol cultural” al UNESCO are rolul de a recunoaşte tradiţii şi ritualuri ce ţin de meşteşug şi artă locală. Spre exemplu, reţeta şi tehnica de realizare ale pâinii din Iran şi Kazahstan sunt deja parte din patrimoniul cultural UNESCO, menționează Mediafax.

Citeste si:
Femeia cu chipul insangerat, considerata simbol al razboiului din...
Femeia cu chipul insangerat,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2021 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.