Bagheta, la fel ca şi Turnul Eiffel, este un simbol al Franţei, care, probabil, va ajunge pe lista bijuteriilor culturale protejate de patrimoniul UNESCO. Îngrijoraţi că unul din simbolurile culturii pariziene se pierde, Confederaţia Brutarilor Francezi a înaintat o scrisoare în care cere ca bagheta să devină un simbol protejat UNESCO.

Bagheta, la fel ca şi Turnul Eiffel, este un simbol al Franţei, care, probabil, va ajunge pe lista bijuteriilor culturale protejate de patrimoniul UNESCO, scrie CNN.

Această pâine tradiţională face parte din ritualul zilnic al oricărui francez. Primul lucru pe care îl cumpără un copil este o baghetă. Însă brutarii trag un semnal de alarmă şi spun că bagheta clasică este uşor-uşor înlocuită de painea congelată, pregătită pe linii de asamblare gigantice.

”Nu există un secret pentru o baghetă perfectă”, povesteşte Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării. ”Trebuie să cunoşti tehnica, să foloseşti ingrediente de calitate, fără aditivi”. Pe lângă protejarea tradiţiei, Mickael Reydellet este de părere că titlul UNESCO ar putea sprijini şi moral brutarii din Franţa, după ce pandemia COVID-19 a lovit sectorul HoReCa şi a închis multe dintre brutăriile locale, de tip afacere de familie.

Îngrijoraţi că unul din simbolurile culturii pariziene se pierde, Confederaţia Brutarilor Francezi a înaintat o scrisoare în care cere ca bagheta să devină un simbol protejat UNESCO. Brutarii sunt de părere ca doar în felul acesta vor reuşi să protejeze o tradiţie veche de generaţii.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...

Un decret al guvernului francez, din 1993, a consemnat reţeta baghetei tradiţionale, care se rezumă doar la 4 ingrediente tradiţionale. De asemenea, aluatul trebuie să fermenteze între 15 şi 20 de ore, la o temperatură de 4-6 grade Celsius.

Ştampila de ”simbol cultural” al UNESCO are rolul de a recunoaşte tradiţii şi ritualuri ce ţin de meşteşug şi artă locală. Spre exemplu, reţeta şi tehnica de realizare ale pâinii din Iran şi Kazahstan sunt deja parte din patrimoniul cultural UNESCO, menționează Mediafax.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.