Circa 600 de persoane au defilat sâmbătă seara pe străzile din Copenhaga pentru a protesta faţă de măsurile anti-coronavirus luate de guvernul danez, în special viitorul paşaport de vaccinare.

La apelul "Men in Black Denmark", un grup activ pe Facebook care organizează mitinguri de mai bine de o lună, protestatarii s-au întâlnit în faţa parlamentului pentru a susţine "libertatea de alegere" şi a denunţa "constrângerile" şi "dictatura" măsurilor de semi-izolare anti-COVID-19 impuse în Danemarca.

Pe un frig polar, mitingul, la care au participat copii, a avut drept scop de a protesta în mod special faţă de "paşaportul corona".

La fel ca alte ţări europene, Danemarca va dezvolta un certificat electronic de vaccinare împotriva COVID-19 destinat călătoriilor şi potenţial să servească pentru intrarea la evenimente sportive sau culturale, chiar şi la restaurante.

Pentru "Men in Black Denmark", crearea acestui "paşaport" duce la obligaţia de a se vaccina, deci o restricţie în plus la libertăţile individuale. În Danemarca, vaccinarea este recomandată, dar nu obligatorie. Participanţii au purtat un portret al şefei guvernului danez, Mette Frederiksen, având trăsăturile dictatorului nord-coreean Kim Jong Un.

În pofida tonului radical al manifestanţilor, cea mai mare parte a marşului, care a fost autorizat, s-a desfăşurat paşnic, în prezenţa unei numeroase forţe de poliţie. În urmă cu două săptămâni, o manifestaţie similară a fost marcată de incendierea unui manechin reprezentând-o pe Mette Frederiksen. De atunci, doi indivizi se află în arest, puşi sub acuzare pentru "ameninţări" la adresa premierului.

Apariţia mişcării, chiar dacă manifestaţiile rămân limitate la câteva sute de oameni, stârnesc temeri de radicalizare.

Magazinele neesenţiale, barurile şi restaurantele sunt închise în prezent în regatul scandinav cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, iar guvernul a prelungit restricţiile cel puţin până la 28 februarie. Cu toate acestea, şcolile primare se pot redeschide luni, informează Agerpres.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2021 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.