Guvernul italian a decis săptămâna aceasta să menţină restricţiile la nivel naţional pentru a încetini răspândirea noului tip de coronavirus, dar a convenit să relaxeze restricţiile în zilele lucrătoare.

Italienii au petrecut o bună parte a zilelor de Crăciun şi Anul nou acasă, fiindu-le permis să iasă din locuinţe doar pentru a se deplasa la locul de muncă, din motive de sănătate şi pentru urgenţe, sau pentru scurte vizite la un număr limitat de rude şi prieteni. Aceste restricţii urmează să expire marţi, iar miniştrii italieni au convenit, în timpul unei şedinţe de guvern convocate luni seara, să revină la vechiul sistem pe trei niveluri, care permite impunerea de măsuri diferite în regiuni diferite.

Cu toate acestea, toate barurile şi restaurantele de pe teritoriul Italiei vor trebui să închidă în weekend, iar deplasările dintre localităţi vor trebui reduse la minim. Guvernul italian a decis de asemenea să amâne până lunea viitoare redeschiderea instituţiilor de învăţământ superior la o capacitate de 50%. Unele regiuni, inclusiv Veneto din jurul Venţiei, au decis să amâne redeschiderea pentru 31 ianuarie.

Numărul de contaminări zilnice a scăzut de la maximum de circa 40.000 înregistrate la mijlocul lui noiembrie până la sub 20.000 în prezent, însă rata de infectare rămâne una oscilantă, cu multe sute de decese înregistrate zilnic.

Decizia guvernului italian extinde de asemenea până pe 15 ianuarie interdicţia în vigoare cu privire la circulaţia între cele 20 de regiuni ale Italiei, cu deplasări permise doar pentru a putea ajunge la locul de muncă, pentru urgenţe şi motive de sănătate. Italia, prima ţară occidentală lovită de COVID-19, a raportat până acum aproape 76.000 de decese cauzate de noul tip de coronavirus începând din februarie, a cincea cea mai mare cifră la nivel mondial.

Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii al Italiei a amânat redeschiderea staţiunilor de schi la 18 ianuarie, de la 8 ianuarie cum era planificat înainte, subliniind că decizia de închidere a staţiunilor a fost prelungită la cererea guvernatorilor regionali şi la sfatul experţilor în domeniul sănătăţii, menționează Agerpres.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2021 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.