Un aisberg gigantic se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, iar oamenii de ştiinţă se tem că posibila coliziune ar devasta fauna şi flora, afectând inclusiv pinguinii, focile şi albatroşii care trăiesc pe insulă.

Cercetătorii au monitorizat timp de mai multe săptămâni desfăşurarea fenomenului, pusă pe seama schimbărilor climatice, pe măsură ce aisbergul - care este aproape la fel de mare ca şi insula - a plutit în derivă începând cu doi ani în urmă când s-a desprins de peninsula Antarctică în iulie 2017.

Peninsula este una dintre regiunile de pe planetă care se încălzeşte într-un rapid ritm, înregistrând o temperatură record de 20,75 de grade Celsius pe 9 februarie. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că încălzirea care produce topirea gheţii ar putea duce la creşterea nivelului mărilor la nivel global.

Aisbergul gigantic - denumit A68a - se află pe o traiectorie de coliziune cu insula Georgia de Sud, un teritoriul britanic de peste mări din largul Americii de Sud. Nu se ştie cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheaţă creşte sau scade în funcţie de curenţii oceanici pe care îi întâlneşte în calea sa, a spus Geraint Tarling, oceanograf biolog în cadrul British Antarctic Survey, care i-a monitorizat traiectoria.

Nu se ştie cu siguranţă dacă se va produce o coliziune, întrucât curenţii ar putea îndepărta aisbergul de insulă, a mai spus Tarling.

Citeste si:
Vlad Voiculescu: „Orice măsuri de relaxare pot fi puse în pericol”
Vlad Voiculescu: „Orice...

„Curenţii din vecinătatea insulei sunt complecşi şi există încă probabilitatea de a rata insula”, a mai spus Tarling, potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.