Populaţia de ornitorinci din Australia s-a redus atât de drastic în ultimii 30 de ani, încât cercetătorii fac apel ca aceste faimoase mamifere cu cioc de raţă să fie introduse pe lista „speciilor ameninţate”.

Mai mulţi experţi de la Universitatea New South Wales (UNSW) au trimis luni un set de recomandări guvernului statului New South Wales (NSW), în urma unui raport care evalua riscul de extincţie pentru această specie.

Potrivit raportului UNSW, habitatul acestui animal amfibiu, cu coadă de castor şi care trăieşte în estul Australiei, s-a redus cu până la 22% în ultimii 30 de ani.

Oamenii de ştiinţă estimează că populaţiile de ornitorinci au scăzut cu peste 50% din cauza defrişărilor istorice, regularizării cursurilor râurilor şi secetei extreme.

Severitatea şi frecvenţa din ce în ce mai crescută a incendiilor de vegetaţie este de asemenea unul dintre factorii determinanţi.

Citeste si:
VIDEO Arbore fosilizat, vechi de 20 de milioane de ani, descoperit...
VIDEO Un arbore fosilizat,...

„Ornitorincul continuă să se confrunte cu ameninţări permanente în habitatul său. Acţiuni nesustenabile de extragere a apei şi defrişările vor pune în continuare presiune pe ecosistemele de apă dulce şi vor determina un declin suplimentar în viitor”, a precizat autorul principal al studiului, Gilad Bino.

În prezent, această specie este catalogată ca „aproape ameninţată” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar nu este considerată ca ameninţată din punctul de vedere al Legii pentru protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din Australia (EPBC).

Schimbarea clasificării va creşte atenţia plasată asupra unor evenimente care ar putea pune specia în pericol şi ar prioritiza monitorizarea acesteia.

„Ar însemna totodată o atenţie crescută asupra măsurilor pe care le putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia”, a spus Richard Kingsford, directorul Centrului pentru Ştiinţa Ecosistemului din cadrul UNSW.

Citeste si:
Australia face un recensământ al populaţiei de koala cu ajutorul...
Australia va efectua un...

Recomandarea trimisă autorităţilor australiene a fost redactată în colaborare cu Fundaţia pentru conservare din Australia, WWF-Australia şi Humane Society International.

Luni, ministrul Mediului din Australia, Sussan Ley, a anunţat un program destinat protejării koala cu un buget de 18 milioane de dolari australieni (13 milioane de dolari americani), care cuprinde o serie de măsuri destinate sprijinirii eforturilor de conservare după incendiile devastatoare de vegetaţie din perioada 2019-2020.

Populaţia combinată de koala din Queensland, NSW şi Teritoriul capitalei australiene este în prezent considerată „vulnerabilă”, ceea ce a contribuit la alocarea de resurse pentru această specie.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi în probleme de conservare a mediului au făcut presiuni pentru o legislaţie mai adecvată şi pentru actualizarea statutului speciei de la „vulnerabil” la „ameninţat”.

Citeste si:
VIDEO: Un oposum pigmeu a fost descoperit pe Insula Cangurilor
VIDEO: Un oposum pigmeu a...

Ei au avertizat asupra riscului ca specia koala să devină extinctă în NSW - statul cel mai grav afectat de incendiile de vegetaţie - înainte de 2050, dacă nu are loc „o intervenţie guvernamentală urgentă”.

Potrivit programului de protecţie, 2 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru un audit naţional anual al populaţiei de koala.

Auditul va folosi tehnici precum monitorizarea excrementelor, drone, iniţiative ştiinţifice cetăţeneşti şi câini-detectori.

„În ciuda atenţiei cu care a fost înconjurată populaţia de koala, cercetătorii ne spun că există o lipsă serioasă de date despre locurile în care se află de fapt populaţiile, starea acestora şi care este cel mai bun mod de a le ajuta să se recupereze după incendiile devastatoare de vegetaţie”, a spus Ley, citat de postul naţional de televiziune ABC.

Programul include totodată finanţare pentru restaurarea habitatului, cercetare şi asistenţă medicală.

Potrivit unui raport al unui comitet al Camerei Superioare a parlamentului din NSW, recentele incendii de vegetaţie care au devastat peste 5,5 milioane de hectare de teren în acest stat australian au provocat moartea a cel puţin 5.000 de koala, iar flăcările au distrus aproape un sfert din habitatul situat pe domeniul public în care trăiesc aceste animale, potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.