Un braconier, despre care se crede că ar fi responsabil de uciderea a peste 500 de elefanți din Republica Democrată Congo, își va petrece următorii 30 de ani executând muncă forțată ,după ce a fost condamnat pentru trafic cu fildeș și tentativă de omor.

Se crede că Mobanza Mobembo Gérard, în vârstă de 35 de ani, poreclit „măcelarul Parcului național Nouabale Ndoki”, ar fi început organizarea unor expediții de vânătoare în 2008 și ar fi ajuns la scurt timp liderul unei echipe de 25 de braconieri care vânau animale rare folosind arme militare.

Șeful braconajului, originar din Republica Democrată Congo, a fost condamnat săptămâna trecută de un tribunal din regiunea Sangha a Republicii Congo, potrivit Wildlife Conservation Society (WSC), un ONG.

Înainte de a fi condamnat la muncă silnică, Gérard reușise de mai multe ori în ultimii trei ani să scape de paznicii parcului în urma unor schimburi de foc când aceștia i-au înconjurat echipa de braconieri.

De asemenea, Gérard va fi obligat să plătească daune de 68.000 dolari, informează The Telegraph.

„Această condamnare este prima victorie majoră în justiție împotriva braconajului și a traficării de produse provenite de la animale sălbatice”, a declarat Richard Malonga, șeful WCS Congo, care lucrează în parcul Nouabale Ndoki.

Parcul Național Nouabale Ndok din nordul Republicii Congo a fost creat în 1993 și declarat patrimoniu mondial UNESCO în 2012, fiind un sanctuar rar în centrul Africii pentru mai multe specii în pericol de dispariție.

În urmă cu 100 de ani existau în jur de 10 milioane de elefanți în savanele și pădurile Africii dar braconajul a decimat populația din cauza traficului de fildeș. În prezent se estimează că au mai rămas 350.000 de elefanți în Africa și că aproximativ 10-15.000 sunt uciși în fiecare an pentru colții din fildeș.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 August 2020 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.