În Rusia, vânzările de alcool au crescut cu 65% pe fondul convingerii că acesta imunizează împotriva Covid-19. În contextul izolării, rușii ar putea reveni la o problemă mai veche, chiar dacă aceasta s-a redus semnificativ în ultimii ani: alcoolismul rămâne un risc pentru o populaţie care resimte deja efectele profundei crize economice care va urma.

Conform Institutului pentru studiul pieţii GFK, încă din primele săptămâni de izolare, vânzările de alcool din Rusia au crescut cu 65%. Potrivit unei anchete a asociaţiei Rusia Abstinentă, 75% dintre persoanele intervievate au achiziţionat mai mult alcool decât de obicei, în cantităţi la nivelul celor pentru sărbătorile de sfârşit de an.

Această creştere este în parte cauzată de constituirea de provizii, dar şi de credinţe populare periculoase: „80% dintre cei intervievaţi cred că alcoolul imunizează împotriva COVID-19, în condiţiile în care, dimpotrivă, el afectează imunitatea şi exacerbează bolile cronice”, afirmă Sultan Hamzaev, directorul Rusiei Sobre, citat de g4media.ro

Potrivit OMS, în perioada anilor 2003-2016, în Rusia, consumul de alcool scăzuse cu peste 40% datorită unei campanii agresive a autorităţilor. La acel moment, ruşii consumau mai puţin alcool decât media francezilor sau germanilor. Însă ravagiile alcoolului, exacerbate în vremuri de criză, rămân totuşi gravate în memorie.

De asemenea, asociaţiile de luptă împotriva violenţei domestice au constat o explozie a violenţelor de la începutul măsurilor de izolare.

Anna Rivina, directoarea centrului, afirmă că „alcoolul trezeşte demonii” şi că violenţele raportate au devenit „mai dure”.

În acest context, Rusia Abstinentă a cerut autorităţilor să limiteze vânzările de alcool pe persoană sau chiar să închidă magazinele specializate.

Consumul de alcool agravează simptomele COVID-19. OMS: „Autoritățile ar trebui să limiteze accesul pe perioada izolării”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că persoanele care consumă alcool în această perioadă sunt mult mai predispuse la contactarea virusului COVID-19 și recomandă autorităților din întreaga lume să limiteze accesul la alcool pe perioada izolării.

Citeste si:
Românii sunt în căutare de calorifere electrice și boilere;...
Românii sunt în căutare de...

Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Aprilie 2020 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.