Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că persoanele care consumă alcool în această perioadă sunt mult mai predispuse la contactarea virusului COVID-19 și recomandă autorităților din întreaga lume să limiteze accesul la alcool pe perioada izolării.

Demontarea miturilor despre alcool și COVID-19

Frica și dezinformarea au creat un mit periculos potrivit căruia băuturile cu un volum ridicat de alcool ar putea ucide virusul COVID-19”, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Consumul de alcool este asociat cu numeroase boli transmisibile si netransmisibile și tulburări ale sănătății mintale, care pot face o persoană mult mai vulnerabilă în fața virusului COVID-19. Mai exact, alcoolul compromite sistemul imunitar și crește riscul apariției unor reacții adverse ale sănătății.

Oamenii ar trebui să reducă la minim consumul de alcool oricând, dar mai ales în timpul pandemiei de COVID-19”, explică OMS.

Restricționarea accesului la alcool pe perioada pandemiei

Alcoolul este responsabil pentru moartea a 3 milioane de oameni pe an, o treime dintre aceștia fiind din Europa.

Europa nu este doar regiunea în care se consumă cel mai mult alcool, dar este și regiunea predominantă în care există foarte multe persoane care suferă de tulburări mintale provocate de consumul de alcool.

Alcoolul este consumat în exces in Europa și face mult prea multe victime. Pe perioada pandemiei de COVID-19 ar trebui să ne întrebăm care sunt riscurile pe care ni le asumăm, lăsând persoanele aflate în izolare să aibă acces la o substanță care este dăunătoare atât pentru sănătatea lor, căt și pentru efectele pe care le are comportamentul lor asupra altor persoane, incluzând aici și violența”, a declarat Carina Ferreira-Borges, reprezentant al OMS Europa.

OMS sfătuiește ca autoritățile să implementeze anumite reguli și restricții în privința accesului la băuturile alcoolice pe perioada izolării.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Violența domestică a crescut pe perioada izolării

Specialiștii susțin că alcoolul duce adesea la încălcări ale regulilor specifice carantinei, dar și la violență domestică care este în creștere de la instituirea măsurilor ce limitează deplasările.

Un studiu realizat în Franța arată că violența domestică a crescut cu peste 30%, iar unul dintre factorii determinați este consumul excesiv de alcool care a crescut în perioada izolării.

De asemenea, în Marea Britanie, liniile de ajutor puse la dispoziție de Instituția Națională de Combatere a Abuzului domestic a înregistrat cu 25% mai multe apeluri.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Aprilie 2020 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.