Alexandru Rafila a vorbit pe larg despre implicațiile pe care le-ar putea avea o întârziere a descoperirii unui vaccin pentru Covid-19.

Profesorul spune că va trebui să învățăm să trăim cu virusul, iar asta presupune câteva măsuri de prevenție pe care să le luăm.

Rafila, despre purtarea măștilor

”(Purtăm măștile) în spațiile închise unde sunt mai multe persoane, când mergem la magazin. Utilitatea măștii are două semnificații: prima, legată de posibilitatea de a fi tu infectat și de a transmite boala, inclusiv așa numita igienă a tusei e asigurată, dar trebuie să o schimbi, se schimbă când se umezește masca. Dacă purtăm masca și nu suntem bolnavi, ea constituie o barieră față de infecție. Masca nu oferă o protecție perfectă. Nici măștile textile. Dacă mergem în parc nu e nevoie, dar ar trebui să avem grijă să nu ne înghesuim, să nu găsim locuri foarte aglomerate, să păstrăm distanța, să avem grijă cum strănutăm și să utilizăm masca dacă ajungem într-o zona foarte aglomerată”, a declarat Rafila.

Dezinfactarea produselor nu este între prioritățile enumerate de Rafila. Acesta arată că 99% din infecție se transmite pe cale aeriană, iar oamenii se preocupă mult prea mult de restul de 1%. Alexandru Rafila spune că e suficient ca produsele cumpărate să fie descărcate, dezambalate, iar apoi să ne spălăm pe mâini.

Rafila: ”Să convingem oamenii să se spele pe dinți”

Microbiologul spune că ”îmi pare rău că n-am făcut un lucru, să convingem oamenii să se spele și pe dinți, pentru că și riscul de a transmite boala scade, cel puțin pentru un mom, și ar trebuie să învățăm să ne spălăm și pe dinți, să nu mai fim ultimii în clasament în privința igienei orale.”

Alexandru Rafila spune că sunt luate în calcul mai multe scenarii, chiar și cel în care un vaccin nu este găsit în următorii 2 sau chiar 4 ani. Astfel, Covid-19 va deveni un virus sezonier. ”Marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an, va semăna cu infecția gripală”, explică acesta, conform digi24.ro,

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Aprilie 2020 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.