Într-o postare pe Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum să folosești și cum să refolosești corect masca de protecție.

Tudor Ciuhodaru, medic, a explicat într-o postare pe Facebuuk cum să folosim corect o mască de protecție, dar și cum să o refolosim. Acesta explică și că a depus un proiect de lege prin care românii vor beneficia gratuit de măști, un mijloc de prevenție simplu, dar eficient, conform acestuia.

Cum utilizezi corect masca de protecție

În primul rând, trebuie să știi cum să fixezi masca de protecție eficient pe față. Procesul e unul destul de simplu, doar că trebuie să știi care parte a măștii vine unde, dar și să ai mâinile foarte curate înainte de a o manipula, fie că o așezi sau o scoți de pe față:

 1. Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
 2. Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!
 3. Fixați masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
 4. Adaptați masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
 5. Spălați și dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
 6. Scoateți masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

Cum porți corect masca de protecție:

Medicul oferă o listă de sfaturi și pentru purtarea corectă a măștii. E important să respecți în continuare regula da nu-ți atinge fața. De asemenea, acesta dă sfaturi și cu privire la cum trebuie să te comporți când vorbești cu altcineva. Dacă interlocutorul nu te aude, în niciun caz nu trebuie să te apropii de acesta și să-ți dai jos masca pentru a vorbi!

 1. Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă.
 2. Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina.
 3. Dacă situaţia impune acces temporar la gură- pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
 4. Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.
 5. (!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

Cum reutiliezi corect masca de protecție

Tudor Ciuhodaru a vorbit și despre cum să reutilizezi masca de protecție în condiții optime. Pentru aceasta, a inevoie de sterilizare, iar trei metode oferă eficiență de peste 99%. Poți expune masca la:

Citeste si:
Oferă culoare casei tale: 3 sfaturi pentru a avea cele mai frumoase...
Oferă culoare casei tale cu...
 • ultraviolete (la soare) - 30 de minute
 • vapori de apă (apă clocotită) - 10 minute
 • aer cald la 70 de grade - 30 de minute

Medicul nu recomandă folosirea de dezinfectanți pe bază de clor sau de alcool, deoarece aceștia distrug țesătura și eficiența măștii, În plus, clorul poate fi toxic.

Alte sfaturi despre folosirea măștii de protecție

Medicul a mai oferit câteva sfaturi de care să ții cont în ceea ce privește folosirea unei măști:

 1. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
 2. Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.
 3. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.
 4. Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).
 5. Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.
 6. (!!!) Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.
 7. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.
 8. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă)


Citeste si:
Medicul Vasile Astărăstoae nu se vaccinează: „Există niște semne de...
Medicul Vasile Astărăstoae nu...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.