La cinci zile dupa eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a declansat miercuri riposta impotriva Statelor Unite lansand rachete asupra a doua baze militare din Irak unde stationeaza soldati americani, comenteaza AFP.

Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran impotriva bazelor Ain al-Assad si Erbil.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marcheaza o schimbare ce provoaca temeri legate de o escaladare regionala sau chiar un razboi deschis, chiar daca liderii american si iranian au parut ca doresc sa calmeze imediat jocul.

Intr-un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm si linistitor, presedintele american, Donald Trump, a anuntat ca "evaluarea pagubelor si a victimelor este in curs. Pana in prezent, totul este bine!". "Voi face o declaratie maine (miercuri) dimineata", a mai scris liderul de la Casa Alba.

La randul sau, seful diplomatiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat ca tara sa a efectuat si a "terminat" in cursul noptii represalii "proportionale". "Nu cautam escaladarea sau razboiul", a insistat el.

Agentia federala a aviatiei americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane sa survoleze Irakul, Iranul si Golful Persic.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineata la bursele din Asia.

Gardienii Revolutiei iraniene, armata ideologica a Republicii Islamice, au sfatuit Washingtonul sa isi recheme trupele americane desfasurate in regiune "pentru a evita noi pierderi" si au amenintat ca vor lovi Israelul si "guvernele aliate" ale Americii.

Tirurile au intervenit la putin timp dupa incheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad impreuna cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coalitie ce regrupeaza paramilitari pro-Iran integrati fortelor de securitate irakiene.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

"Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor tinte americane, este o noua faza", a apreciat un specialist in gruparile armate siite, Phillip Smyth, reamintind ca pana in prezent Teheranul avea tendinta sa raspunda prin intermediul unor factiuni, fara revendicari.

Daca Donald Trump a indepartat clar marti orice intentie de a parasi Irakul, unii aliati occidentali ai SUA au anuntat retragerea lor partiala, alimentand temerile de a vedea tensiunile actuale sabotand lupta impotriva jihadistilor.

O retragere a trupelor americane "ar fi cel mai rau lucru care i s-ar putea intampla Irakului", a declarat liderul administratiei de la Washington, insistand asupra pericolului pe care il reprezinta in ochii sai pentru aceasta tara impozantul vecin iranian.

"La un moment dat, vom pleca", "dar acest moment nu a sosit", a subliniat el.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Aproape in acelasi timp, secretarul apararii, Mark Esper, insista intr-o conferinta de presa ca politica Statelor Unite nu s-a schimbat: "Nu parasim Irakul".

Aceste luari de pozitie au fost provocate de o "eroare" a administratiei americane care a trimis luni o scrisoare autoritatilor irakiene in care informa ca se va retrage din Irak si urmeaza sa isi repozitioneze fortele in urmatoarele zile si saptamani.

Marti, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat ca a primit o scrisoare "semnata", "tradusa" si "foarte clara" din partea comandamentului american care anunta o retragere militara din Irak, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.