Un copil din statul american Texas s-a nascut fara piele pe cea mai mare parte a corpului, conform Live Science.

Baietelul, Ja'bari Gray, a venit pe lume la 1 ianuarie in San Antonio si a cantarit la nastere doar 1,36 kilograme, potrivit San Antonio Express-News.

Corpul lui este lipsit in mare parte de piele, cu exceptia capului si a unor zone de pe membrele inferioare, iar pleoapele ii sunt sudate.

Medicii l-au invelit intr-un stat protector care trebuie schimbat frecvent si i-au aplicat unguente topice pentru reducerea riscului de infectie.

''El a stat in spital toata viata'', a declarat pentru Express-News mama lui Ja'bari, Priscilla Maldonado.

"Am reusit sa-l tin in brate de doua ori, insa cu halat si manusi. Nu e contact direct. Nu e la fel'', a adaugat ea.

Medicii continua testele pentru a confirma diagnosticul lui Ja'bari

Se intampla rar ca un bebelus sa se nasca fara piele, a explicat doctor Ana Duarte, care conduce sectia de dermatologie de la Nicklaus Children's Hospital din Miami si nu este implicata in cazul lui Ja'bari.

''Pielea este cel mai mare organ al nostru'' si detine numeroase functii importante, precum protectia in fata infectiilor si reglarea temperaturii corpului, a precizat Duarte.

''Daca nu exista o bariera corespunzatoare, in special ca bebelus, pot interveni numeroase probleme de diverse tipuri'', a adaugat ea.

Exista mai multe afectiuni dermatologice care pot conduce la nasterea unor copii cu piele foarte fragila sau lipsiti de piele, scrie Agerpres.

Una dintre acestea este epidermoliza buloasa, o tulburare genetica ce se manifesta printr-o piele foarte fragila si predispusa la leziuni, conform National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite. Leziunile pot aparea dupa rani minore sau chiar si dupa actiuni banale de frecare, precum scarpinat.

Boala rara

Aceasta boala este rara, cea mai severa forma afectand, in medie, mai putin de o persoana la un milion de nou-nascuti, potrivit NIH.

O alta afectiune care poate cauza nasterea unui copil fara piele este aplasia cutis congenita (ACC). In aceasta situatie, pielea nu se dezvolta pe anumite zone ale corpului, a explicat Duarte.

De aceasta boala sufera, in medie, o persoana la 10.000 de nou-nascuti, conform datelor NIH.

Maldonado si sotul sau asteapta in prezent rezultatele testelor genetice. "Ar putea dura doua pana la trei saptamani pana la raspuns", a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.