Suveranul pontif, care a refuzat luni sa lase mai multi credinciosi sa-i sarute inelul, a explicat ca a actionat astfel de teama raspandirii microbilor in randul pelerinilor, a precizat joi Vaticanul, potrivit AFP

"Papa mi-a spus ca nu a permis sarutul inelului la Loreto din motive de igiena. Nu pentru sine, ci pentru a evita contaminarea atunci cand sunt cozi lungi de persoane. Lui, personal, ii place sa imbratiseze oamenii", a explicat joi directorul biroului de presa al Sfantului Scaun, Alessandro Gisotti.

Un montaj video al vizitei efectuate de suveranul pontif luni la sanctuarul din Loreto, in centrul Italiei, a devenit ''viral'' pe retelele de socializare.

Alimentat la inceput de comentatorii cei mai traditionalisti din cadrul Bisericii, care au vrut sa il critice astfel pe papa, incidentul a suscitat numeroase interpretari.

Din imagini reiese clar ca papa ii respinge pe cei care, asezati la o coada lunga dupa terminarea slujbei, incearca sa-i sarute inelul.

Suveranul pontif isi retrage mana in mod precipitat, surazand in continuare credinciosilor, pe care pare ca vrea sa-i expedieze cat mai repede. Urma intr-adevar sa se intalneasca cu mai multi bolnavi care il asteptau intr-o alta aripa a sanctuarului.

Inaintea acestei secvente, inregistrarea video il arata pe papa petrecand mai mult timp pentru a saluta zeci de calugari capucini, apoi maicute. Unii ii strang mana, altii il imbratiseaza, cativa ii saruta inelul pontifical.

Vizitatorilor li se recomanda, de catre cei responsabili cu protocolul din echipa suveranului pontif, sa nu stea in genunchi, un gest pe care papa Francisc, asemenea predecesorului sau, Benedict al XVI-lea, nu il apreciaza, scrie Agerpres.

Papa Francisc, fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio, care este adeptul relatiilor simple si directe cu credinciosii, strange sute de maini in fiecare saptamana, nu respinge imbratisarile luni si nici sarutul pe obraz - un contact cu mii de potentiali microbi care nu pare sa-i creeze temeri pentru propria sanatate.

Inelul aflat in centrul controverselor din aceasta saptamana nu este ''inelul pescarului'', din argint placat cu aur, pe care Francisc l-a primit cu ocazia slujbei de intronizare si care simbolizeaza puterea pontificala.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Este vorba despre un inel primit cu ocazia hirotonirii ca episcop in 1992 la Buenos Aires, dezvaluie publicatia franceza La Croix, ''inelul pescar'' aflandu-se in custodia Secretariatului de Stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.