Cu doua luni inainte de alegerile europene, un sondaj realizat de Harris Interactive arata ca cetatenii europeni doresc o reglementare mai riguroasa a gigantilor din tehnologie precum Google si Facebook. In cadrul studiului, au fost chestionate 6.600 de persoane din Franta, Germania, Polonia, Spania, Italia, Republica Ceha, Grecia si Romania.

Sondajul indica faptul ca majoritatea europenilor considera ca in ultimul mandat al Parlamentului nu au fost luate suficiente masuri pentru a reglementa practicile gigantilor din tehnologie. Inaintea votului crucial a Directivei UE privind Drepturile de Autor, respondentii ar dori ca UE sa faciliteze garantii, astfel incat companiile de tehnologie dominante sa plateasca corect creatorii de continut atunci cand creatiile lor sunt utilizate pe platformele online.

Europenii doresc ca institutiile UE sa intervina

Potrivit unui comunicat remis 9am, 64% dintre europenii chestionati considera ca in ultimii 5 ani Uniunea Europeana nu a luat suficiente masuri pentru a reglementa puterea gigantilor americani din tehnologie.

Acesta este un mesaj puternic pentru politicienii europeni, cu doua luni inainte de alegerile parlamentare. Dezbaterea asupra gigantilor din tehnologie se intensifica in jurul notiunilor de fake news, a dominantei pe piata - directiva privind drepturile de autor care reglementeaza distributia continutului pe platformele mari face parte din aceasta - precum si impozitul pe venit planificat la nivel national si european.

Europenii, convinsi ca gigantii americani din tehnologie nu sunt corecti

74% dintre europeni cred ca atunci cand companiile gigant din tehnologie vorbesc despre un subiect, fac acest lucru pentru a-si proteja propriile interese economice, mai degraba decat interesul public.

Utilizarea infrastructurii lor masive de comunicatii pentru propria agenda comerciala si politica, si milioanele de dolari pe care ii cheltuiesc pentru a-si apara pozitiile, pare sa fi condus europenii sa considere ca marii jucatori din tehnologie nu sunt nici neutri, nici altruisti.

Europenii ar dori sa vada ca artistii si creatorii obtin acorduri mai bune pentru distribuirea continutului lor pe internet

80% dintre europeni sunt in favoarea normelor de implementare ale Uniunii Europene pentru a garanta remunerarea artistilor si creatorilor de continut pentru distribuirea continutului lor pe platformele de internet.

Rezultatele sondajului arata ca europenii se preocupa ca autorii de continut sa fie platiti corect de platformele online mari. Cu o saptamana inainte de votul referitor la Directiva UE privind drepturile de autor, acestia trimit un mesaj puternic membrilor din Parlamentul European, care vor decide in curand soarta unei directive privind drepturile de autor, pe care gigantii din tehnologie incearca vehement sa o blocheze.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Acest lucru subliniaza sentimentul ca platformele mari preiau aproape intreaga valoare de pe piata. Este corect ca aceasta valoare sa fie impartasita cu milioanele de creatori de continut europeni a caror activitate este distribuita online, generand profituri pentru platformele mari.

Un vot asupra textului final al directivei europene privind drepturile de autor va avea loc in cursul sesiunii plenare din 25-28 martie a Parlamentului European. Directiva privind drepturile de autor s-a imbunatatit in decursul procesului legislativ de aproape trei ani, cu cateva compromisuri si garantii integrate pentru cetatenii UE.

Textul vizeaza reechilibrarea relatiilor economice dintre platformele puternice precum YouTube, Facebook si Google News, pe de o parte, si pe de alta parte, artistii, editorii de presa si alti creatori al caror continut fac ca aceste platforme sa aiba succes. Directiva privind drepturile de autor ofera de asemenea, certitudine juridica pentru comunitatea creatoare si pentru intregul sector cultural, prin asigurarea unui acces mai larg la materiale educationale, procesarea de texte si date, si garantii contractuale mai bune pentru o remunerare echitabila.

Citeste si:
Cum integrezi tehnologia 4.0 ca să-ți crești afacerea online
Cum integrezi tehnologia 4.0...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.