Ministrul roman al justitiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, pe care l-a acuzat de "neindeplinirea obligatiilor legale", cel mai recent episod din ceea ce opozitia descrie ca o ofensiva a majoritatii de stanga impotriva puterii judiciare, comenteaza AFP.

Prin "actele si faptele de netolerat intr-un stat de drept", Augustin Lazar nu mai poate exercita "functia de conducere din cadrul Ministerului Public", a declarat Tudorel Toader intr-o conferinta de presa, acuzandu-l pe procurorul general ca a tinut "discursuri publice cu caracter politic", a contestat "deciziile CCR, in sensul nerespectarii," sau a criticat "hotararile judecatoresti si judecatorii".

Augustin Lazar este ultima figura majora din lupta anticoruptie care a castigat "laude de la Bruxelles pentru expunerea coruptiei la nivel inalt, inclusiv furtul fondurilor UE", noteaza Reuters.

Procurorul general a calificat ca "ziceri penibile" criticile care il vizeaza "dupa 36 de ani de cariera" fara repros si a dat asigurari in fata jurnalistilor ca "procurorii vor ramane fideli spiritului Constitutiei in sensul de a apara ordinea de drept si drepturile si libertatile cetatenilor".

Cererea de revocare a lui Augustin Lazar intervine "la cateva zile dupa ce Comisia de la Venetia, un organism consultativ al Consiliului Europei, a criticat ca un pas inapoi reformele judiciare ale guvernului social-democrat din Romania", scrie EFE.

Dupa ce stanga i-a redus prerogativele, presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, in conflict deschis cu guvernul, nu dispune de nicio parghie pentru a bloca indepartarea lui Augustin Lazar, potrivit analistilor, scriu Reuters si AFP.

Majoritatea a obtinut deja in iulie revocarea sefei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, una dintre figurile cele mai populare din tara, scrie Agerpres.

Sub conducerea sa, DNA a urmarit in ultimii ani sute de alesi locali si nationali, atragandu-si antipatia clasei politice si acuzatii de abuz de putere.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Dupa revenirea la conducerea tarii in decembrie 2016, social-democratii romani, cu mai multi parlamentari vizati de justitie, au incercat sa relaxeze legislatia anticoruptie, declansand un val de contestare nemaiintalnit dupa prabusirea regimului comunist in decembrie 1989, potrivit EFE si AFP.

Bruxellesul, care se teme ca Romania va deveni urmatoarea problema majora dupa Polonia si Ungaria, a indemnat din nou marti la respectarea statului de drept, inainte de a prelua presedintia prin rotatie a UE, la 1 ianuarie, mai scriu agentiile internationale de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.