Inteligenta ciorilor a fost demonstrata stiintific de cercetatori dupa ce pasarile participante la experimente au fost capabile sa asambleze unelte functionale din doua sau mai multe componente nefunctionale, o abilitate observata anterior doar la oameni si maimute mari, relateaza miercuri Press Association.

O echipa de oameni de stiinta a inregistrat imagini in care pot fi observate exemplare de ciori de Noua Caledonie care reusesc sa asambleze mai multe componente si sa obtina astfel o unealta suficient de lunga pentru a extrage recompense sub forma de hrana.

In cadrul experimentelor, pasarile au avut la dispozitie componente de la seringi dezasamblate si, fara a beneficia de ajutor sau de o demonstratie prealabila, patru dintre cele opt pasari au unit doua componente reusind sa puna cap la cap o unealta de marimea potrivita, scrie Agerpres.

Una dintre pasari, numita Mango, a reusit chiar sa asambleze o unealta din trei si chiar patru componente.

Pasarile au utilizat uneltele pentru a ajunge la hrana printr-un orificiu deschis. Cu ajutorul uneltei prelungite ele impingeau hrana pana cand aceasta cadea din recipient si devenea astfel accesibila.


Aceasta descoperire este ''remarcabila'', conform dr. Auguste von Bayern de la Universitatea Oxford si de la Institutul de ornitologie Max-Planck din Germania. ''Descoperirea este remarcabila intrucat ciorile nu au beneficiat de asistenta sau de dresaj pentru realizarea acestor combinatii, ci si-au dat seama singure'', a explicat omul de stiinta.

Ciorile de Noua Caledonie (Corvus moneduloides), din arhipelagul cu acelasi nume situat in Pacificul de Sud, sunt renumite pentru capacitatea lor de a realiza unelte.

In 2002, o cioara de Noua Caledonie, pe nume Betty, a devenit faimoasa dupa ce a fost primul animal care a creat o unealta cu carlig prin indoirea unui material pliabil.

Profesorul Alex Kacelnik de la Universitatea Oxford a declarat ca rezultatele noului studiu se adauga celorlalte date existente conform carora ''aceste ciori poseda abilitati extrem de flexibile ce le permit sa gaseasca rapid solutii la probleme noi, insa nu demonstreaza modul in care ele reusesc sa faca acest lucru''.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a fost un exemplu de inteligență,...
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a...

''Este posibil ca ele sa utilizeze o forma de simulare virtuala a problemei - ca si cum in creierele lor ar rula diferite scenarii posibile pana cand ajung la gasirea unei solutii viabile - si apoi sa treaca la fapte. Procese similare sunt modelate pe inteligente artificiale si sunt implementate in roboti, o modalitate prin care pot fi mai bine intelese animalele si prin care pot fi descoperite cai pentru constructia de masini capabile sa gaseasca solutii creative autonome la probleme noi'', a adaugat cercetatorul.

Studiul a fost publicat in jurnalul Scientific Reports.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.