O retragere a SUA din Tratatul ruso-american privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) ar putea duce la razboi, situatia este critica si trebuie discutata in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminica seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, informeaza TASS.

"Va fi nevoie de consultari intre grupul celor patru (fara SUA) puteri nucleare, de o discutie cat mai urgenta in cadrul Conferintei pentru dezarmare de la Geneva si de o discutie in Consiliul de Securitate al ONU. Situatia este critica, amenintarile la adresa pacii capata forme tot mai concrete", a notat Kosaciov pe pagina sa de Facebook.

In opinia lui Kosaciov, "acum aliatii occidentali ai SUA vor trebui sa decida: fie sa urmeze aceeasi cale, care va duce la un nou razboi, fie sa se pozitioneze de partea ratiunii, macar din instinct de autoconservare". "Pentru ca intr-un conflict nuclear putini vor putea sa se salveze", a atentionat acesta.

Kosaciov considera ca declaratia lui Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF este "un santaj". El este convins ca americanii cauta orice posibilitate pentru a distruge sistemul de acorduri privind echilibrul de forte nucleare din lume, elaborat in anii razboiului rece, scrie Agerpres.

El a subliniat ca acuzatiile SUA conform carora Rusia ar incalca Tratatul INF au un caracter abstract, in timp ce obiectiile Rusiei - printre care si cele ce se refera la desfasurarea de elementele ale sistemului american antiracheta in Polonia si Romania - sunt unele concrete.

Decizia de a retrage SUA din Tratatul INF, va permite amplasarea de rachete cu raza pana la 5.500 de kilometri in apropiere de granitele ruse, a mai spus oficialul rus.

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind fortele nucleare intermediare (INF), a anuntat sambata presedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat in 1987 de catre presedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, si conducatorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii intregi de rachete cu raza de actiune variind intre 500 si 5.000 de km, a pus capat crizei declansate in anii 1980 prin desfasurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, indreptate atunci impotriva capitalelor occidentale.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.