O tehnica inca experimentala, descrisa de oamenii de stiinta intr-un jurnal medical, ar putea permite in viitor detectarea semnelor precoce ale bolii Alzheimer printr-o simpla examinare oftalmologica, informeaza AFP.

Cu ajutorul unui instrument utilizat frecvent de oftalmologi, o echipa de cercetatori a reusit sa detecteze anumite leziuni la nivelul retinei unor pacienti. In organismul acestor persoane au fost descoperite mai multe urme de proteine asociate bolii Alzheimer (amiloid si tau) sugerand o posibila conexiune intre cele doua fenomene.

"Majoritatea avem o mica zona lipsita de vase de sange in centrul retinei, zona responsabila de vederea de mare precizie. Aceasta zona fara vase de sange era semnificativ mai mare la persoanele cu boala Alzheimer in stadiu preclinic", a explicat coautorul studiului, Rajendra Apte, profesor de oftalmologie la Universitatea St Louis, Washington.
Studiul a fost publicat in jurnalul medical american JAMA Ophtalmology.

Doar 30 de pacienti au participat la acest experiment, un esantion limitat ce face necesara reluarea testelor, la scara mai larga.

Subiectii aveau in jur de 75 de ani si nu prezentau simptome ale bolii Alzheimer.

In plus, studiul nu a monitorizat pacientii o perioada mai lunga de timp pentru a se observa daca acestia au dezvoltat efectiv boala Alzheimer.

"Este nevoie de mai multe experimente efectuate pe un numar mai mare de persoane, pe o perioada mai lunga de timp, inainte de a se putea trage concluziile", a subliniat Doug Brown, director de cercetare in cadrul Societatii Alzheimer.
Alzheimer poate provoca leziuni la nivelul creierului cu pana la doua decenii inainte de aparitia primelor pierderi de memorie si tulburari neurologice, scrie Agerpres.

Sistemul nervos central si retina sunt legate, au explicat cercetatorii, iar modificarile la nivelul creier se pot reflecta in celulele retinei.

In teorie, identificarea primelor semne ale bolii Alzheimer printr-o simpla examinare oftalmologica ar costa mai putin si ar fi neinvaziva in comparatie cu tehnicile actuale utilizate pentru detectarea proteinelor asociate acestei afectiuni, respectiv scanarea PET sau punctia lombara.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Nu este disponibil deocamdata niciun tratament pentru boala Alzheimer, insa exista anumite remedii, cu efecte limitate, pentru ameliorarea simptomelor care sunt in principal tulburari ale functiilor cognitive, precizeaza AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.