Persoanele care prezinta la nivelul fruntii riduri mai pronuntate decat in mod obisnuit pentru varsta lor ar putea avea un risc mai mare de deces in urma bolilor cardiovasculare, conform rezultatelor unui studiu efectuat in Franta, citat de Press Association.

Cercetatorii sustin ca desi ridurile de la nivelul fruntii nu constituie o metoda mai buna de evaluare a riscului de deces in urma bolilor cardiovasculare in comparatie cu metodele existente, precum tensiunea arteriala si profilul lipidic, ar putea reprezenta un semnal de alarma usor de observat si cu un cost minim.

Studiul, prezentat la congresul Societatii Europene de Cardiologie desfasurat in Munchen, Germania, nu a identificat o cauza anume a acestei asocieri, insa, potrivit unei teorii avansate, aceasta ar avea legatura cu ateroscleroza sau rigidizarea arterelor ca urmare a depunerilor de placa pe peretii interni ai acestora.

Ateroscleroza este o cauza importanta a atacurilor de inima si a altor evenimente cardiovasculare. Modificarile survenite la nivelul proteinei colagen si stresul oxidativ ar juca un rol esential atat in aparitia aterosclerozei cat si a ridurilor, au notat cercetatorii.

De asemenea, vasele de sange din zona fruntii sunt atat de mici incat ar putea manifesta o sensibilitate mai mare la acumularea de placa, ceea ce inseamna ca ridurile ar putea reprezenta unul dintre primele semne ale imbatranirii acestora, scrie Agerpres.

Studiul a analizat un grup alcatuit din 3.200 de adulti activi, sanatosi, cu varste de 32, 42, 52 si 62 de ani la inceputul cercetarii.

Participantii au fost examinati de medici care au acordat punctaje in functie de numarul si de adancimea ridurilor prezente pe fruntile acestora. Un scor de zero echivala cu lipsa ridurilor, iar un scor de trei presupunea ''numeroase riduri profunde''.

Subiectii au fost monitorizati timp de doua decenii, perioada in care 233 au decedat din diverse cauze. Dintre acestia, 15,2% au avut un scor de doi si trei, 6,6% au avut un scor de unu, iar 2,1% nu au avut riduri.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Autorii cercetarii au descoperit ca persoanele cu un scor de unu aveau un risc usor crescut de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare in comparatie cu subiectii fara riduri.

Participantii cu scoruri de doi si trei au prezentat un risc cu aproape 10% mai mare de deces spre deosebire de persoanele cu scor zero.

''Cu cat este mai mare scorul ridurilor cu atat creste riscul de mortalitate cardiovasculara'', a declarat una dintre autorii studiului, Yolande Esquirol, profesor-asociat la Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse din Franta.

''Factorii de risc precum nivelul mare de colesterol sau hipertensiunea nu pot fi vazuti sau simtiti. Am luat in calcul ridurile de pe frunte ca indicator deoarece este o metoda atat de simpla si de vizuala. Prin simpla privire a chipului unei persoane se poate trage un semnal de alarma si astfel se pot oferi sfaturi pentru scaderea riscului'', a completat specialista.
Potrivit lui Esquirol, aceste sfaturi pot include schimbarea stilului de viata precum un program mai intens de exercitii fizice sau o alimentatie mai sanatoasa.

Riscul de boli de inima creste odata cu inaintarea in varsta

Totusi, stilul de viata si interventiile medicale pot reduce gradul de pericol. Provocarea sta in identificarea pacientilor cu risc ridicat indeajuns de devreme pentru a face o diferenta, noteaza Press Association.
''Aceasta este pentru prima data cand a fost stabilita o asociere intre riscul cardiovascular si ridurile de pe frunte, astfel ca descoperirea trebuie sa fie confirmata prin studii ulterioare, insa practica poate fi utilizata de acum in cabinetele medicilor si in clinici medicale. Nu costa nimic si nu presupune niciun risc'', a mai spus Esquirol.
Alte cercetari au analizat anterior diferite semne vizibile de imbatranire pentru a se afla daca acestea pot prezice afectiunile cardiovasculare, identificandu-se o asociere intre aparitia cheliei la barbati, a pliurilor pe lobii urechilor sau a xantoamelor (depozite de colesterol sub piele) si un risc mai mare de boli de inima, insa nu s-a observat o crestere a riscului de deces.
Citeste si:
Aparatul care face ridurile și punctele negre să dispară!
Aparatul care face ridurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.