Tinerii thailandezi salvati aproape miraculos dintr-o pestera inundata din nordul tarii au parasit sambata templul budist in care s-au recules in ultimele 11 zile si au rostit rugaciuni in semn de omagiu adus scafandrului care a murit in timpul operatiunii de salvare, informeaza DPA si AFP.

Purtand tricouri albe si cu craniile rase, cei 11 baieti cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani si-au luat la revedere de la calugarii care s-au ocupat de starea lor sufleteasca in timpul acestui sejur de 11 zile intr-o manastire budista.

La intrarea in manastire, tinerii au purtat robe portocalii, folosite de obicei de novicii care aspira sa devina calugari budisti.

Sambata, tinerii si antrenorul lor de fotbal au rostit o rugaciune budista si in fata pesterii in care au ramas captivi, inainte de se intoarce la casele lor.

Profesorii tinerilor au declarat pentru DPA ca acestia vor primi lectii speciale pe durata verii, pentru a recupera cursurile la care au absentat in perioada petrecuta in pestera inundata.

In Thailanda, o tara in care majoritatea populatiei este budista, hirotonisirea este considerata un act de gratitudine. Orice barbat adult thailandez poate sa devina calugar pentru o scurta perioada de timp, in timp ce baietii pot sa devina novici tot pentru perioade scurte.

Adul Sam-on, in varsta de 14 ani, a fost singurul din grupul de 13 tineri ramasi captivi in pestera - 12 baieti si antrenorul lor de fotbal - care nu a fost hirotonisit, intrucat este crestin.

Antrenorul de fotbal, Ekapol Chantawong, in varsta de 25 de ani, va ramane calugar budist pentru inca trei luni.

O alta ceremonie va fi organizata sambata dupa-amiaza prin care tinerii thailandezi vor sa multumeasca oamenilor din lumea intreaga pentru participarea si sprijinul acordat in cadrul acelei dramatice misiuni de salvare.

Cei 12 tineri si antrenorul lor de fotbal au patruns in pestera Tham Luang-Khun Nam Nang Non, aflata la o distanta de 1.000 de kilometri nord fata de Bangkok, pe 23 iunie.

Ei au ramas captivi in acea pestera dupa ce o viitura provocata de precipitatii abundente a blocat singura cale de iesire din grota. Tinerii au supravietuit band apa de pe peretii pesterii si au petrecut noua zile pe o stanca de mici dimensiuni, fara sa aiba niciun contact cu exteriorul.

Citeste si:
STUDIU Oamenii purtau coliere făcute din scoici în urmă cu peste...
STUDIU Oamenii purtau coliere...

Incidentul a determinat cea mai ampla misiune de salvare organizata vreodata in Thailanda, care a emotionat lumea intreaga si la care au participat mii de oameni din numeroase tari.

Dupa salvarea lor aproape miraculoasa si o saptamana petrecuta la spital, tinerii au fost primiti intr-o manastire budista, in care au rostit rugaciuni timp de 11 zile.

Aceasta etapa a vizat aducerea unui ultim omagiu unui fost membru al Marinei thailandeze, care a murit in timpul operatiunii de salvare. De asemenea, rugaciunile tinerilor au dorit sa "imblanzeasca" spiritele locului in care s-a petrecut acea drama, intr-o tara cu credinte profund animiste, unde populatia considera ca arborii si pesterile au suflete.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.