Oamenii moderni nu sunt singurii care adoră să poarte bijuterii. Cu mai bine de 120.000 de ani în urmă, oamenii preistorici foloseau scoici ca mărgele pe o sfoară pentru a realiza ceea ce noi numim acum un colier.

Astfel de scoici perforate au fost găsite direct sub mormintele umane de la Peștera Qafzeh, adică în Israel, lângă Marea Mediterană. Pentru studiul publicat miercuri în jurnalul PLOS ONE, cercetătorii au adunat aceleași specii de scoici cu cele găsite în peșteră și au efectuat experimente pe ele.

Acestea sunt una dintre cele mai vechi podoabe create de oameni, a spus Daniella Bar-Yosef Mayer, manager de colecții pentru paleontologie și arheomalacologie (studiul rămășițelor de moluște în siturile arheologice) la Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt de la Universitatea Tel Aviv, potrivit CNN.

Bar-Yosef Mayer, care este asociat la Muzeul Peabody de la Universitatea Harvard, a spus că a găsit substanțe folosite pentru colorarea scoicilor pe cinci dintre scoicile examinate.

„Ocherul a fost o substanță folosită pentru a colora diverse materiale în roșu și a fost adesea folosit de oamenii preistorici, eventual pentru a se vopsi pe corp, pentru prelucrarea piei și multe altele", a spus Bar-Yosef Mayer. „Posibil, conferind scoicilor o culoare roșie avea un sens simbolic”.

Citeste si:
Arafat: „Petrecerile de Revelion ca în alți ani, de neconceput”
Arafat: „Petrecerile de...

Scoicile în sine ar fi putut avea o semnificație mai mare pentru oamenii care le-au purtat, potrivit lui Bar-Yosef Mayer.

„Ar putea indica identitatea de grup a persoanei care o poartă, statutul lor în societate sau ar putea reflecta anumite credințe”, a spus Bar-Yosef Mayer.

Oamenii care au colectat scoicile au fost Homo sapiens care s-au dezvoltat în Africa în urmă cu 200.000 de ani și care au migrat spre nord în Europa și în est spre Asia.

„Ei au fost vânători-culegători care au trăit în afara țării, dar în acel moment au început să se angajeze în activități suplimentare care au avut o natură mai simbolică, și despre care nu știm prea multe, dar avem aceste podoabe ca primele dovezi fizice ale unor artefacte non-utilitare”, a spus Bar-Yosef Mayer.

Citeste si:
O mamă de 19 ani riscă să fie executată pentru că și-ar fi omorât...
O mamă de 19 ani riscă să fie...

Cercetătorii au colectat și scoici găsite la Peștera Misliya, care se află mai departe spre vest și mai aproape de Marea Mediterană. Acele scoici datează din urmă cu 160.000 de ani și nu erau perforate și nu au arătat niciun indiciu despre faptul că oamenii le-au folosit, potrivit studiului.

Decalajul dintre colectarea de scoici neperforate și cele perforate poate face lumină asupra creării șirului, potrivit lui Bar-Yosef Mayer.

„Pentru prima dată, am încercat să identificăm momentul în care șirul a fost inventat și folosit”, a declarat Bar-Yosef Mayer.

Citeste si:
Director ANM: „2020 ar putea fi unul dintre cei mai călduroși ani...
Director ANM: „2020 ar putea...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.