Bilantul victimelor incendiilor izbucnite in imprejurimile Atenei a crescut marti la 60, a anuntat municipalitatea din Rafina, principalul oras al zonei litorale devastate de flacari de pe coasta de est a Atticii, in timp ce tara se afla inca sub socul descoperirii macabre a 26 de corpuri carbonizate, dintre care unele ale unor "copii mici", informeaza AFP. "Astazi Grecia este in doliu", a declarat premierul Alexis Tsipras, anuntand, intr-un discurs televizat adresat natiunii, trei zile de doliu national.

"Am numarat 60 de morti", a declarat Myron Tsagarakis, consilier municipal in Rafina, in timp ce guvernul continua sa vorbeasca de 50 de morti confirmati. Aceste incendii sunt cele mai periculoase de la cele soldate cu moartea a 77 de persoane 2007.

Potrivit lui Tsagarakis, acest bilant probabil va creste odata cu descoperirea persoanelor ramase blocate in case - la care nu s-a ajuns inca in totalitate.

In statiunea litorala Mati, situata la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, incolacite unele in altele, "intr-o ultima incercare de a proteja", a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos.

Locuitorii au continuat sa raporteze persoane disparute, in special la cele trei centre ale Crucii Rosii deschise in zona, a declarat Georgia Trisbioti, purtatoare de cuvant a organizatiei. "Oamenii sunt socati, pierduti, unii au pierdut totul, copii, parinti, case", a povestit ea.

Responsabilii si rezidentii au descris un potop de flacari, care s-a abatut dupa-amiaza asupra zonei estice a capitalei, prinzand victimele in case, in masini sau la cativa metri de plajele la care incercau sa ajunga.

La Mati, violenta vanturilor, cu rafale despre peste 100 kilometri/ora, a "provocat o propagare fulger a flacarilor in tesatura urbana", a indicat purtatoarea de cuvant a pompierilor, Stavroula Maliri.

"Mati nu mai exista", a spus primarul din Rafina, Evangélos Bournous, numarand "peste o mie de cladiri deteriorate si 300 de masini" ale caror carcase inca fumegau.

De asemenea, guvernul a raportat 172 raniti, inclusiv 16 copii si 11 adulti aflati in stare grava.

Supravietuitorii au petrecut ore intregi, sufocandu-se din cauza norilor de cenusa, la marginea apei, asteptand venirea ajutoarelor.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.