Armata israeliana a lovit in noaptea de miercuri spre joi zeci de tinte militare iraniene in Siria, ca represalii la tirurile cu rachete atribuite Iranului asupra unor pozitii ale Israelului pe Platoul Golan, a indicat un purtator de cuvant militar israelian, citat de AFP.

Operatiunea din decursul noptii, una din cele mai importante ale armatei israeliene in ultimii ani si cea mai importanta impotriva unor obiective iraniene, a vizat locurile de unde au venit rachetele, precum si instalatii de spionaj, de logistica si depozitare, a declarat presei locotenent-colonelul Jonathan Conricus. Dar "noi nu intentionam o escaladare militara", a adaugat el.

Agentia oficiala siriana Sana a informat ca, in zorii zilei de joi, unele rachete israeliene lansate asupra teritoriului Siriei au lovit baze militare, precum si un depozit de arme si un radar militar, fara sa precizeze locul acestora.

"Mai multe zeci de rachete au fost doborate in spatiul aerian al Siriei de sistemele antiaeriene" siriene, a adaugat Sana, indicand ca mai multe rachete "si-au atins obiectivele".

O sursa a fortelor aliate la Damasc a declarat pentru AFP ca loviturile aeriene au lovit un "regiment al armatei aerului in apropiere de orasul Al-Dumayr (50 de km nord-est de Damasc) si Brigada 38 instalata in apropiere de Deraa".

Reactia Damascului

"Sistemele de aparare antiaeriana au reusit sa doboare rachetele ce au vizat aeroportul din Damasc", a adaugat sursa citata.

La randul sau, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a declarat pentru AFP ca rachetele lansate de armata israeliana au lovit baze "care apartineau Hezbollahului libanez la sud-vest de orasul Homs, la fel si Maadamiyat al-Sham, la vest de Damasc, unde se afla combatanti iranieni, precum si pozitii ale Hezbollah si Brigazii a 4-a (a armatei siriene)".

Aceasta escaladare intervine la cateva ore dupa un schimb inedit de tiruri cu rachete de o parte si de alta a Platoului Golan, din care o mare parte a fost ocupata de Israel in 1967.

Atacul a inceput in jurul orei 03:00 dimineata (00:00 GMT) cu puternice explozii auzite in capitala siriana si tiruri de rachete antiaeriene, potrivit reporterului AFP la Damasc. Televiziunea de stat siriana a difuzat imagini cu proiectile luminoase pe cer si mai multe rachete distruse de sistemele antiaeriene siriene.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Armata israeliana "efectueaza o operatiune impotriva unor obiective iraniene in Siria. Orice implicare siriana pentru a contracara aceasta actiune va fi periculos reprimata", a indicat purtatorul de cuvant al armatei, Avichae Adrae, pe contul sau de Twitter.

Primele rachete israeliene au fost lansate ca represalii la tirul cu proiectile iraniene la putin timp dupa miezul noptii (21:00 GMT miercuri) pe partea Platoului Golan ocupata de Israel, a declarat armata israeliana.

Potrivit purtatorului de cuvant militar israelian, Jonathan Conricus, rachetele au fost trase de combatanti din brigazile iraniene Al-Qods asupra primelor linii ale armatei israeliene de pe Platoul Golan.

Marti seara, loviturile atribuite Israelului au vizat un depozit de arme al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, in sectorul Kiswe, la sud de Damasc, potrivit OSDO. Loviturile de marti au ucis 15 combatanti pro-regim straini, intre care opt iranieni.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Aceste evenimente intervin intr-un context de puternice tensiuni israeliano-iraniene din jurul teatrului de razboi sirian in urma mai multor operatiuni atribuite armatei israeliene impotriva intereselor iraniene in Siria, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.