Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a avertizat duminica SUA ca vor regreta "mai mult ca oricand" daca decid sa iasa din acordul international privind programul nuclear iranian, asa cum a amenintat presedintele american Donald Trump, relateaza AFP si Reuters.

"Daca Statele Unite abandoneaza acordul nuclear, veti vedea in curand ca vor regreta mai mult ca oricand in istorie", a spus Rohani intr-un discurs rostit la Sabzevar (nord-vest), fara a face insa alte precizari.

El a mentionat intre altele in discurs ca a dat "de mai multe luni ordinele necesare", mai ales Organizatiei iraniene a energiei atomice, in perspectiva deciziei lui Trump, dar iarasi nu a dat alte detalii.

Presedintele Trump le-a cerut europenilor ca pana la 12 mai sa gaseasca un nou text care sa remedieze "golurile teribile", dupa cum considera el, ale acordului din 2015, iar in caz contrar SUA se vor retrage, scrie Agerpres.

Acordul asupra programului nuclear iranian a fost incheiat in iulie 2015 la Viena intre Teheran si Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania), inainte de venirea la Casa Alba a lui Donald Trump si reglementeaza activitatile nucleare ale Teheranului astfel incat sa garanteze caracterul lor exclusiv pasnic.

Macron crede ca o retragere a SUA din acordul cu Iranul ar creste riscul unui razboi

Presedintele francez Emmanuel Macron a estimat ca ar putea urma un razboi daca omologul sau american, Donald Trump, decide retragerea SUA din acordul prin care Iranul a acceptat sa-si sisteze programul nuclear in schimbul relaxarii sanctiunilor internationale, informeaza duminica agentia Reuters.
'Am deschide Cutia Pandorei. Ar putea fi razboi', a spus Macron intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel. 'Nu cred ca Donald Trump vrea razboi', a adaugat presedintele francez.

Liderul de la Casa Alba a criticat adesea acordul 'oribil' incheiat cu Iranul pe vremea predecesorului sau, Barack Obama, si urmeaza sa decida pana pe 12 mai daca SUA raman in continuare parte a acestui acord semnat de Iran si Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania). O retragere a SUA din acord ar implica aplicarea din nou a sanctiunilor americane impotriva Iranului, suspendate in virtutea acestei intelegeri.

Conform unor surse din administratia americana, Trump ar fi decis deja retragerea SUA din acord. Totusi, aceleasi surse nu exclud posibilitatea ca liderul de la Casa Alba sa caute o varianta care sa nu insemne o retragere completa, dupa ce Emmanuel Macron a incercat in timpul recentei sale vizite la Washington sa-l convinga sa mentina acordul, sugerandu-i discutii pentru o revizuire a acestuia, idee respinsa insa imediat de Iran.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni ca tara sa detine "dovezi concludente" ca Iranul desfasoara in continuare un program nuclear secret. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a reactionat afirmand ca nu are 'niciun indiciu credibil al unor activitati desfasurate in Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear dupa 2009'.

Publicatia britanica The Observer a sustinut duminica intr-un articol ca Donald Trump a incheiat o intelegere cu o agentie privata israeliana de informatii pentru o campanie de discreditare a oficialilor din administratia Obama care au negociat acordul nuclear cu Iranul, cu scopul de a gasi motive care sa-i poata sustine decizia de retragere din acord. Printre cei vizati de o asemenea campanie s-ar fi numarat Ben Rhodes, unul dintre consilierii pentru securitate nationala ai lui Obama, si Colin Kahl, unul dintre asistentii fostului presedinte.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.