Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "impotriva" si trei abtineri, infiintarea Comisei speciale care sa modifice legile privind securitatea nationala, potrivit News.ro.

Comisia are urmatoarele obiective:
- analizarea cadrului normativ actual,
- elaborarea propunerilor de modificare,
- corelarea si sistematizarea textelor legislative care reglementaza materia,
- elaborarea unor proiecte de acte normative in domeniile analizate,
- centralizarea, in vederea examinarii, a initiativelor legislative care au incidenta in materia securitatii nationale, aflate in procedura celor doua Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul securitatii nationale, organizeaza dezbaterile asupra acestora si intocmeste rapoartele pe care le va inainta celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere si adoptare”.

Hotararea de infiintare a comisiei speciale mai spune ca sedintele sunt, de regula, publice, iar comisia va functiona pe o perioada de 6 luni de la data infiintarii, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite sa cerea prelungirea termenului, la cererea motivata a presedintelui de comisie.

PSD va avea opt membri in comisie, PNL va avea trei membri, in timp ce ALDE, USR, PMP si UDMR vor avea cate un reprezentant.

Citeste si:
Ciolacu, nou atac la adresa lui Orban care NU a participat la...
Ciolacu, nou atac la adresa...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

In timpul dezbaterilor din plenul reunit, prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a afirmat ca aceasta comisie nu este necesara, in conditiile in care exista comisii permanente in cele doua Camere ale Senatului.

"Daca acum ati fi inceput mandatul, am fi putut crede ca aveti si o buna intentie in constituirea unei astfel de comisii speciale, cu toate ca nu intelegem necesitatea existentei unei comisii speciale, in conditiile in care avem comisii permanente atat ale Camerei Deputatilor, cat si ale Senatului. Din experienta de pana acum, am vazut ca ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale in doua momente: atunci cand aveati o problema de rezolvat si trebuia sa gasiti un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publica sau atunci cand doreati sa aruncati praf in ochi, in conditiile in care spatiul public era plin si era supus unui aflux de informatii cu privire la neajunsuri in actul guvernarii pe care dumneavoastra o exercitati”, a spus Raluca Turcan.

Deputatul PMP Corneliu Bichinet a spus ca si PMP considera “inutila” infiintarea comisiei.

De asemenea, deputatul USR Claudiu Nasui a sustinut ca aceasta comisie este pe modelul celei care a modificat legile justitiei, prin care se vrea “diminuarea” democratiei.

Citeste si:
Pachet de legi propus de PSD: Amânarea plății ratelor bancare, fără...
Pachet de legi propus de PSD:...

Este o comisie pe care incercati sa o faceti dupa modelul comisiei pentru legile justitiei, incercati sa diminuati democratia si dezbaterea, dar, daca va uitati pe programul nostru de lucru, chiar ieri, nu aveam deloc acest plen comun. Ati venit intr-un abuz perfect al majoritatii pe care o aveti (…) si mergeti pe repede inainte, ca sa va duceti tavalugul mai departe. Ca la legile justitiei, ce va doriti este subordonarea acestor institutii”, a afimat Nasui.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.