Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes un nou tip de racheta balistica intercontinentala, capabila sa loveasca teritoriul american, anunta CNN.

Presa de la Phenian a facut anuntul miercuri, la cateva ore dupa ce liderul nord - coreean Kim Jong Un a ordonat lansarea unei rachete de tip Hwasong-15, care a atins cea mai mare altitudine atinsa vreodata de o racheta nord-coreeana.

Agentia de stat KCNA a numit racheta "cea mai puternica racheta balistica intercontinentala", spunand ca aceasta indeplineste obiectivul propus de catre Republica Populara Democrata Coreeana in ceea ce priveste completarea sistemului de armament cu racheta.

Anterior, secretarul american al Apararii James Mattis a afirmat ca lansarea a demonstrat ca Phenianul are capacitatea de a lovi "oriunde in lume".

Precedenta lansare a fost in luna septembrie, iar cea de miercuri a avut loc ''in pofida avertismentelor in partea presedintelui Donald Trump, care a declarat reporterilor de la Casa Alba, imediat dupa lansare ca Statele Unite vor rezolva situatia creata.

"Ne vom ocupa", a spus presedintele, conform CNN.

Hwasong-15, s-a ridicat aproximativ 4.500 de kilometri pe cer, aflandu-se in aer 53 de minute inainte de a cadea in mare la aproximativ 210 kilometri vest de prefectura nipona Aomori, conform autoritatilor din Japonia si din Coreea de Sud.

CNN: Nivelul la care Coreea de Nord a lansat rachete in 2017 este fara precent

"Coreea de Nord a lansat in aceasta dimineata o racheta balistica neindentificata de la Pyongsong, la sud de Phenian, cu directia catre est. Comandamentul Sud-Coreean Inter arme analizeaza detaliile impreuna cu partea americana", a declarat un oficial militar sud-coreean, conform CNN.

Au trecut aproape doua luni de cand liderul de la Phenian Kin Jon Un nu a mai facut niciun test cu racheta.

De asemenea si Coreea de Sud a anuntat ca a facut o simulare de atac balistic de precizie la cateva minute dupa lansarea de racheta a Coreei de Nord.

Citeste si:
Trump l-a demis din functie pe secretarul de stat Rex Tillerson....
Trump l-a demis din functie...

La randul sau, Armata SUA a confirmat existenta probabila a unei lansari de racheta dinspre Coreea de Nord.

"Am detectat o posibila lansare de racheta din Coreea de Nord. Suntem intr-un proces de evaluare a situatiei si vom furniza detalii suplimentare cand acestea vor fi disponibile", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Rob Manning.

Secretarul de presa al Casei Albe Sarah Sanders a scris pe Twitter ca presedintele Donald Trump "a fost informat in legatura cu situatia din Coreea de Nord in timp ce racheta inca era in aer".

Biroul de Aparare Civila din Guam a postat pe Facebook informatia conform careia au fost notificati ca nord-coreenii au desfasurat o lansare de racheta dar ca nu exista niciun pericol imediat.

Inaintea testului de miercuri, Coreea de Nord a lansat 22 de rachete fara focoase active in timpul a 15 teste incepand din luna februarie. Oficialii americani sustin ca nord-coreenii continua sa isi perfectioneze rachetele, combustibilul si motoarele pentru rachete, precum si sistemele de ghidare.

Rex Tillerson: SUA condamna lansarea unei rachete de catre Coreea de Nord

Secretarul de stat american Rex Tillerson condamna lansarea unei rachete balistice intercontinentale de catre Coreea de Nord si cere comunitatii internationale sa ia toate masurile economice si diplomatice pentru ca Phenianul sa isi abandoneze programul nuclear.
Citeste si:
Președintele Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să...
Președintele Vladimir Putin...

"Statele Unite condamna ferm lansarea de catre Coreea de Nord a ceea ce pare a fi o racheta balistica intercontinentala in Marea Japoniei, amenintand statele vecine, regiunea si stabilitatea globala", se arata in declaratia lui Tillerson, care apreciaza ca actiunile constante ale Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare si modalitati de a le lansa trebuie oprite.

In opinia oficialului american, impreuna, comunitatea internationala trebuie sa continue sa transmita mesaje unitare catre Coreea de Nord pentru a-si abandona programele vizand realizarea de arme de distrugere in masa, scrie News.ro.

"Toate statele trebuie sa continue sa aplice masuri economice si diplomatice ferme. Odata cu implementarea tuturor sanctiunilor ONU deja existente, comunitatea internationala trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a intari securitatea maritima, uzand inclusiv de dreptul de a interzice transportul maritim de bunuri catre sau dinspre Coreea de Nord", spune Tillerson.

Citeste si:
Joe Biden s-a declarat pregătit pentru un test nuclear nord-coreean
Joe Biden s-a declarat...

De asemenea, conform secretarului de stat american, SUA in parteneriat cu Canada, vor convoca o reuniune cu Coreea de Sud si Japonia si cu alte state afectate pentru a discuta modalitati prin care comunitatea globala poate contracara amenintarea pe care Coreea de Nord o reprezinta pentru pacea internationala.

"Optiunile diplomatice raman viabile si deschise. Statele Unite raman ferme in angajamentul de a gasi o cale pasnica pentru denuclearizare si pentru a pune capat actiunilor belicoase ale Coreei de Nord", afirma Rex Tillerson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.