Angela Merkel a acceptat duminica - pentru prima oara - un obiectiv de plafonare anuala a numarului de refugiati acceptati in Germania, cedand presiunii exercitate de familia sa conservatoare politica ce-i cerea o inasprire dupa recentele alegeri legislative, relateaza AFP.

Angela Merkel a acceptat duminica - pentru prima oara - un obiectiv de plafonare anuala a numarului de refugiati acceptati in Germania, cedand presiunii exercitate de familia sa conservatoare politica ce-i cerea o inasprire dupa recentele alegeri legislative, relateaza AFP.

Un proiect de compromis incheiat intr-o reuniune de criza, la Berlin, intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU), pe care o prezideaza cancelarul si aliata sa bavareza Uniunea Social-Democrata (CSU) - un preludiu al negocierilor cu alte formatiuni in vederea formarii unei coalitiii de guvernare - vorbeste despre un obiectiv viitor de 200.000 de oameni pe an, potrivit unui document obtinut de AFP.

”Vrem sa ajungem ca numarul persoanelor primite din motive umanitare sa nu depaseasca 200.000 pe an”, se subliniaza in textul acceptat de cele doua formatiuni. Ele spera, astfel, sa rezolve un conflict care le opune de doi ani.

Angela Merkel si presedintele CSU Horst Seehofer vor sa prezinte luni, la Berlin, detaliile compromisului lor, la care au ajuns dupa zeci de ore de negocieri.

In document se pune, de asemenea, problema regruparii noilor solicitanti de azil in cateva centre bine localizate, in perioada in care le sunt examinate dosarele. In prezent, ei sunt repartizati in camine in intreaga tara.

Conditie prealabila

Un acord cu privire la directia politicii migratiei germane in anii urmatori, in cadrul familiei conservatoare a lui Merkel, ar constitui o conditie prealabila indispensabila formarii viitorului Guvern de coalitie in urma alegerilor legislative de la sfarsitul lui septembrie.

Ramane de vazut ce parere au celelalte partide, cu care vor incepe negocieri, in curand, in vederea formarii acestei coalitiii majoritare - liberalii si mai ales Verzii, sustinatorii unei politici a migratiei cat mai deschise posibil, scrie News.ro.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

CSU, care denunta de doi ani decizia lui Merkel de a permite intrarea pe teritoriul tarii a peste un milion de solicitanti de azil in 2015 si 2016, cere o pozitie ferma a cancelarului in acest sens pentru a intra in viitorul Guvern.

Cancelarul a acceptat o forma de plafonare ”light”

El vizeaza astfel fluxul refugiatilor pe care-l va putea controla Guvernul, ca cele impuse prin cote de solicitanti de azil de UE sau regrupari familiale. Principiul dreptului azilului inu este pus in discutie.

Iar Angela Merkel vrea sa pastreze o marja de manevra in privinta cifrelor, in cazul unei crize umanitare majore, precum razboiul civil din Siria.

Insa acceptand un obiectiv in cifre, in contextul in care a refuzat acest lucru intotdeauna, considerand aceasta limitare drept nerealista, Angela Merkel a facut o mare concesie politica, deloc neglijabila, aripii drepte a familiei sale politice.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Ea se afla, este adevarat, sub o presiune imensa, in urma alegerilor legislative, in care formatiunea sa a obtinut o victorie cu cel mai prost scor din istorie de dupa 1949 - 32,9%.

Acest rezultat dezamagitor, alaturi de intrarea extremei drepte din AfD in Camera Deputatilor (Bundestag), fragilizeaza puternic pozitia cancelarului la inceputul celui de-al patrulea mandat consecutiv.

Viraj la dreapta

Merkel are critici inclusiv in partid. Ei au acuzat-o ca ea i-a determinat - prin politica sa de centru si generoasa fata de refugiati - pe alegatori conservatori sa se indrepte catre dreapta nationalista antiimigratie.

CSU si aripa dreapta a CDU ii cer Angelei Merkel sa-si ocupe ”loul sau la drepata fata de centru”.

Sambata, la Congresul unei organizatii de tineret CDU, mai multi activisti au criticat in mod deschis politica Angelei Merkel.

Citeste si:
Scholz se declară neimpresionat de avertismentele lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz...

Liderul acestei organizatii, Paul Ziemiak, a cerut ”noi figuri” la conducerea partidului si un ”viraj mai conservator”.

”Trebuie sa ne spunem clar greselile. Este evident ca o parte a alegatorilor nostri nu se simt suficient de reprezentati”, a spus el.

Aceste discutii au loc pe fondul viitoarelor alegeri regionale, la 15 octombrie, in Saxonia Inferioara, foarte riscante pentru CDU. Dupa ce a dominat mult timp in sondaje, partidul lui Merkel se afla in prezent cot la cot cu social-democratii (SPD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.