Uniunea Crestin-Democrata, formatiunea cancelarului Angela Merkel, se claseaza pe primul loc, cu peste 32%, in urma alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Germania, urmata de Partidul Social-Democrat, in timp ce AfD, partidul de extrema-dreapta, devine a treia forta politica, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor prezentate de cele doua televiziuni publice.

Angela Merkel se indreapta, astfel, spre al patrulea mandat de cancelar

Sectiile de votare din Germania s-au inchis la ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei).

Partidul Angelei Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU, centru-dreapta), si filiala bavareza a acesteia, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), se claseaza pe primul loc in urma alegerilor de duminica, cu 32,5% din voturi, in timp ce social democratii lui Martin Schulz au 21%, iar partidul de extrema-dreapta AfD este cotat cu 13,5%, conform unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, la comanda postului ARD.

Liberalii FDP au 10,5 la suta, verzii au obtinut 9,5 la suta, iar Die Linke 9 la suta.

Aproximativ 61,5 milioane de germani au fost chemati la urne duminica, pentru a-si alege cel de-al 19-lea Parlament.

Angela Merkel, care a candidat pentru al patrulea mandat de cancelar si care este deja unul dintre cei mai longevivi lideri ai Europei, a avut o cariera politica pe cat de remarcabila pe atat de neasteptata, punandu-si in incurcatura adversarii prin aparenta sa umilinta protestanta.

Germania are un sistem de vot mixt, direct si proportional, in care alegatorii primesc doua buletine: unul direct pentru candidatul din circumscriptia sa si al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileste distributia fotoliilor in Parlament.

De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscriptia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea a candidat acolo ca reprezentant al formatiunii crestin-democrate CDU, dupa ce a castigat de sapte ori in district, de la reunificarea Germaniei, in 1990.

Partidele care nu reusesc sa obtina mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obtin cel putin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proportiile celorlalte formatiuni sunt recalculate in consecinta.

Aceasta prevedere poate avea urmari majore pentru procesul construirii de coalitii. De fapt, in 2013, FDP (partid pro-afaceri) si AfD (extrema-dreapta) au obtinut putin sub 5% din sufragii. Cum voturile lor au fos redistribuite celorlalte formatiuni, conservatorii lui Merkel au fost aproape de a putea sa guverneze singuri, desi obtinusera numai 41,5% din sufragii.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.