Statele Unite au adoptat marti noi sanctiuni comerciale cu scopul de a spori presiunea asupra Coreei de Nord, dar au salutat recenta ”retinere” a Phenianului, considerata un eventual prim pas catre viitoare negocieri in dosarul nuclear, relateaza AFP.

Washingtonul a recurs in aceeasi zi atat la critici cat si la stimulente.

Secretarul de Stat amerrican Rex Tillerson a tinut astfel sa profite de o conferinta de presa despre strategia Statelor Unite in Afganistan si sa sustina in mod expres un discurs de linistire, dupa escalada din iulie-august.

Departe de ”focul si furia” promise in urma cu doar doua saptamani de presedintele american Donald Trump, in cazul in care Coreea de Nord ar continua sa ameninte America cu ambitiile sale nucleare.

”Sunt multumit sa vad ca regimul de la Phenian a demonstrat un anumit nivel de retinere, pe care n-am vazut-o in trecut”, dupa adoptarea rezolutiei ONU cu privire la noi sanctiuni extrem de dure, a notat el.

Tillerson si-a exprimat speranta ca absenta testelor balistice sau nucleare sa semnaleze vointa regimului lui Kim Jong-un de a incepe negocieri directe cu Washingtonul, ”la un moment dat, intr-un viitor apropiat”.

”Trebuie ca ei sa faca mai mult, insa tin sa subliniez gesturile pe care le-au facut pana acum. Eu cred ca este important sa fie subliniate”, a insistat seful diplomatiei americane, care s-a aratat deja deschis, in trecut, la negocieri, cu conditia ca ele sa vizeze dezarmarea nucleara a Coreei de Nord - de care Kim Jong-un nu vrea sa auda.

Acest mesaj pozitiv este lansat dupa ce Trezorerie americana a impus noi sanctiuni, desemnand marti zece intreprinderi si sase persoane - chinezi si rusi - acuzate ca au ajutat financiar Coreea de Nord si anume importand carbune.

China si Rusia

”Departamentul Trezoreriei va continua sa sporeasca presiunea asupra Coreei de Nord vizandu-i pe cei care sustin dezvoltarea programelor nuclear si balistic si izolandu-i de sistemul financiar american”, a avertizat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

”Este inacceptabil ca indivizi si intreprinderi din China, din Rusia sau de altundeva sa permita Coreei de Nord sa genereze venituri utilizate in vederea dezvoltarii armelor de distrugere in masa”, a subliniat el.

Autoritatile au decis, astfel, blocarea in Statele Unite a tuturor bunurilor si activelor persoanelor desemnate, iar cetatenii americani au interdictia de a face comert cu ele.

Sanctiunile vizeaza in special importatori de carbune, inclusiv societatea chineza Zhicheng, pe care se sprijina liderul nord-coreean pentru ca sa-si dezvolte programele de inarmare nucleara si privind rachete balistice.

Potrivit Washingtonului, doar intreprinderile industriale chineze vizate de sanctiunile de marti au importat carbune nord-coreean in valoare de o jumatate de miliard de dolari in perioada 2013-2016.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Statele Unite au sanctionat de asemenea trei cetateni rusi - Mihail Pisklin, Andrei Serbin si Irina Huis - care, prin intreprinderile Transatlantic si Velmur, au aprovizionat Coreea de Nord cu petrol, scrie News.ro.

Intre celelalte entitati se afla societatile Dandong Rich Earth Trading, cu sediul in China, si Gefest-M, cu sediul la Moscova, care ar fi cumparat materii prime (vadadiu, metale) tot in beneficiul unor intreprinderi legate de programele militare nord-coreene.

Aceste sanctiuni au fost adoptate in urma adoptarii, pe 6 august, de catre Consiliul de Securitate al ONU, la propunerea Statelor Unite, a Rezolutiei 2371 vizand sa suprime venituri din exporturi nord-coreene in sectoarele carbunelui, fierului si pescuitului.

Tensiunile dintre Coreea de Nord si Statele Unite se aflau la apogeu acum zece zile. Teste de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care au aratat ca America se afla deja in raza de actiune a Phenianului au provocat declaratii furibunde ale lui Trump.

Citeste si:
Ciucă, declarații după reținerea lui Pițurcă și a directorului...
Ciucă, declarații după...

Regimul nord-coreean a replicat promitand sa traga o salva de rachete in apropiere de teritoriul american Guam, la Pacific.

Kim Jong-un a decis pana la urma sa nu o faca imediat si a amenintat ca o continuare a acestor operatiuni depinde doar de comportamentul Washingtonului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.