Întrebat luni cu privire la reținerea de către procurorii DNA a fostului selecționer Victor Pițurcă și a directorului Romarm, Gabriel Țuțu, premierul Nicolae Ciucă a declarat că a cerut instituțiilor să pună la dispoziție toate documentele pentru derularea cercetării penale, așa încât „cei responsabili și cei care încalcă legea să plătească”.

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă după reținerea lui Pițurcă și a directorului Romarm

„În această perioadă am reuşit doar să citesc informaţia din presă şi am discutat la nivelul instituţiilor, cerându-le să pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru derularea cercetării penale, astfel încât cei responsabili şi toţi cei care încalcă legea să plătească”, a afirmat Ciucă după şedinţa grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal (PNL).

Chestionat dacă a avut semnale, în perioada în carea fost ministru al Apărării, cu privire la acordarea unor contracte de genul celor care fac subiectul anchetei DNA, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu.

Directorul Romarm și Pițurcă, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele Ministerului Apărării

Directorul general al Companiei Naționale Romarm SA, Gabriel Țuțu, a fost reținut, luni, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență în legătură cu achiziția de utilaje și măști de protecție în perioada pandemiei de COVID-19.

Conform unui comunicat al DNA, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de luni, a lui Gabriel Țuțu pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Totodată, s-a dispus urmărirea penală și reținerea fostului selecționer al echipei naționale de fotbal Victor Pițurcă pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, mai transmit sursele citate. Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Citeste si:
România va participa la reconstrucția Ucrainei
România va participa la...

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Citeste si:
Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța. Ce evenimente vor...
Ziua Marinei Române,...

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2023 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.