Un șir de evenimente au loc la Constanța cu ocazia Zilei Marinei Române. La eveniment sunt așteptați mii de turiști. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu și-au anunțat prezența la evenimentul de astăzi.

Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța

Ziua Marinei Române este sărbătorită pe faleza din Constanța. La eveniment vor participa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. În cadrul evenimentului, marinarii militari vor prezenta exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Programul evenimentului începe cu câteva minute înainte de ora 10.00 cu primirea oficialilor, după care se ridică Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, potrivit tradiţiei marinăreşti. Va avea loc și serviciul religios, vor fi lansate în apa mării și ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Tot la Ziua Marinei, își va face apariția din larg ”Zeul Neptun”. Salutul de deschidere a exerciţiului va fi executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Potrivit programului, va urma defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, care vor saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Concert și foc de artificii pe faleza Cazinoului din Constanţa

Alte secvenţele ale Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023” sunt inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

La final, navele şi aeronavele miltare vor defila prin faţa oamenilor de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului. Sărbătoarea va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, dar și cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

Ziua Marinei Române se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un foc de artificii şi de drone din partea Primăriei Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, la orele 20.00-20.30. Marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 August 2023 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.