Regimul nord-coreean ”analizeaza in mod serios un plan” cu privire la lansarea unui atac cu patru sau cinci rachete cu raza medie de actiune, care vor viza o zona din apropierea teritoriului american Guam, ca raspuns la amenintarile lansate in urma cu doua zile de catre presedintele Donald Trump, potrivit unei declaratii a generalului Kim Rak Gyom, publicata de KCNA si citata de CNN.

In acest sens, forta strategica nord-coreeana din Armata Poporului Coreean (KPA) ”analizeaza in mod serios un plan cu privire la un atac prin invaluire asupra Guam prin lansarea simultana a cinci sau patru rachete balistice cu raza intermediara de actiune Hwasong-12, tocmai pentru a interzice fortele inamice de pe pricipalele baze militare din Guam si pentru a semnaliza un avertisment crucial pentru Statele Unite”, se arata in declaratia generalului Kim Ray Gyom de la Phenian.

Aceasta escaladarea brusca a tensiunilor din Oceanul Pacific vine dupa ce agentiile de informatii din SUA au dezvaluit ca primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi atasate de rachete intercontinentale sau cu raza intermediara de actiune, au fost produse de catre regimul de la Phenian.

Luna trecuta, regimul nord-coreean a testat cu succes doua rachete balistice

Acestea erau cunoscute drept Hwasong-14, care sunt capabile sa loveasca metropole importante din Statele Unite, precum Los Angeles, Chicago, Denver si chiar New York, situat la aproape 11.000 de kilometri de Coreea de Nord.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat in schimb un nou pachet de sanctiuni internationale, propus de partea americana, impotriva regimului de la Phenian.

Noile sanctiuni internationale vizeaza o interdictie pentru mai multe exporturi, inclusiv carbune, care au o valoare de peste un dolar. Insa, regimul nord-coreean a reactionat, sustinand ca noile sanctiuni reprezinta un ”complot american furios de a izola si a sugruma” Coreea de Nord.

De asemenea, americanii au anuntat in mod separat sanctiuni impotriva Coreei de Nord, care au fost incluse in legea sanctiunilor alaturi de masurile luate cu privire la Rusia si Iran.

Armata Poporului Coreean sustine ca a avertizat Statele Unite impotriva aplicarii de sanctiuni, acuzand ca acestea incalca suveranitatea Coreei de Nord.

Potrivit KCNA, regimul nord-coreean va finaliza pana la mijlocul lunii august un plan pentru a lansa rachete balistice spre Guam, iar armata va astepta un ordin din partea dictatorului Kim Jong-un, scrie News.ro.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Rachetele Hwasong-12 lansate de Armata Poporului Coreean vor zbura deasupra prefecturilor japoneze Shimane, Hiroshima si Koichi.

Acestea vor strabate 3.356 de kilometri in doar 1.065 de secunde si vor lovi la aproximativ 30-40 de kilometri de Guam.

Nu exista niciun indiciu daca aceste rachete vor fi echipate cu focoase nucleare miniaturizate, inainte de a fi lansate in directia teritoriului american din Oceanul Pacific.

Guam este o insula izolata, cu o suprafata de aproximativ 550 de kilometri patrati, dar reprezinta un avanpost-cheie al fortelor americane pe ruta catre Asia.

Aproximativ 6.000 de militari sunt stationati pe insula, care dispune de o baza aeriana capabila sa primeasca bombardiere grele americane de la cele de tip B-52 si pana la cele de tip B-2, inclusiv de tip B-1.

Guvernatorul Guam a respins ultimele amenintari venite din partea Coreei de Nord

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a respins joi dimineata ultimele amenintari venite din partea regimului nord-coreean.
Citeste si:
Nicolae Ciucă a discutat cu guvernatorul BNR despre amânarea ratelor
Nicolae Ciucă a discutat cu...

”Le place sa fie imprevizibili. Vor lansa o racheta atunci cand nimeni nu este pregatit si au facut asta de cateva ori. Acum au trimis o telegrama despre... o telegrama despre lovitura lor, ceea ce inseamna ca nu vor sa aiba neintelegeri. Cred ca asta este o pozitie de frica”, a declarat Calvo.

De asemenea, guvernatorul american a explicat ca exista o stare de ingrijorare printre membrii publicului, dar panica nu s-a instalat in Guam in urma amenintarilor repetate lansate de catre Phenian.

Autoritatile sunt ”extrem de increzatoare” ca nu a crescut amenintarea, in ciuda avertismentelor lansate de Coreea de Nord.

”Exista o umbrela de aparare in Coreea de Sud, exista o umbrela de aparare in Japonia, exista active navale in Coreea, Japonia si Guam. De asemenea, exista un sistem antiracheta in Guam, care este parte dintr-o umbrela de aparare cu mai multe nivele. In acest moment, pe baza informatiilor pe care le avem, nu avem niciun motiv cu privire la o crestere a amenintarii”, a declarat guvernatorul din Guam.

Citeste si:
Coreea de Nord ar putea dezvolta anul acesta o racheta balistica ce...
Coreea de Nord ar putea...

Japonia ar putea sa intercepteze legal o racheta lansata de regimul nord-coreean

Ministrul Apararii de la Tokyo, Itsunori Onodera, a declarat joi dimineata ca Japonia ar putea sa intercepteze in mod legal o racheta balistica cu raza intermediara de actiune, care ar putea sa fie lansata de regimul nord-coreean in directia Guam, scrie Reuters.

Onodera le-a spus parlamentarilor ca armata nipona ar avea aprobare pentru a lovi o racheta lansata in directia insulei izolate din Oceanul Pacific, care reprezinta un avanpost-cheie al fortelor americane pe ruta spre Asia, doar daca respectiva racheta ar fi perceputa drept o amenintare existentiala la adresa Japoniei.

Insa, expertii sustin ca armata japoneza nu are in prezent capacitatile necesare pentru a dobori o racheta care zboara peste arhipelagul Japonez in directia Guam.

Sursa foto: Google Maps

Citeste si:
Kim Jong-un: Lansarea de marti a fost "preludiul"
Kim Jong-un: Lansarea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.