Cercetatorii din China au teleportat un foton din desertul Gobi catre un satelit, care orbiteaza la cinci sute de kilometri deasupra Pamantului. 

Teleportarea a fost reusita in laboratoare, insa niciodata pe distante foarte mari. Succesul chinezilor marcheaza astfel o premiera: primul "obiect" care a fost teleportat pe orbita, depasind in felul acesta cea mai lunga distanta inregistrata vreodata pentru "inseparabilitate cuantica".

Inseparabilitatea cuantica este un fenomen in care starile cuantice ale mai multor obiecte diferite sunt cuplate. Starile a doua sau mai multe obiecte fizice entanglate sunt legate intre ele in asa fel incat obiectul nu mai poate fi descris fara a le lua in consideratie pe celelalte.

Procesul nu a implicat deplasarea fizica a fotonului. „Exista un foton care contine o anumita informatie pe Pamant si un altul care se afla in spatiu, pe satelit, si au transmis informatia de pe primul catre al doilea, care a adoptat „identitatea” primului si, in cele din urma, a devenit primul foton”, explica pentru BBC Ian Wamsley, profesor la Oxford, noteaza digi24.ro.

Aceasta descoperire poate duce la evolutii spectaculoase in domeniul telecomunicatiilor. Warmsley considera ca "aceasta noua tehnologie ar putea fi utilizata pentru a crea o retea cloud care sa permita dezvoltarea unor comunicatii securizate pe distante foarte lungi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.