Italia ameninta sa-si inchida porturile ONG-urilor care salveaza migranti in largul coastei libiene, in contextul in care intampina dificultati cu numarul mare de migranti salvati anul acesta.

Ambasadorul italian la UE Maurizio Massari i-a prezentat aceasta problema miercuri intr-o intalnire lui Dimitris Avramopoulos, comisarul european insarcinat cu Migratia, dupa ce aproximativ sase nave au adus la tarm peste 10.000 de migranti salvati numai in ultimele zile.

”Italia are dreptate ca situatia este imposibil de sustinut pe ruta centrala la Marea Mediterana”, a recunoscut Avramopoulos, citat intr-un comunicat, adaugand ca alte state membre UE sunt de acord sa-si creasca ajutorul financiar Roma sa gestioneze acest val, relateaza News.ro.

Insa Roma se gandeste sa impuna o interdictie navelor care nu navigheaza sub pavilion italian sa debarce migranti in porturile din tara, dar nu si navelor Frontex, potrivit unor oficiali.

O astfel de interdictie ar viza mai ales nave ale unor organizatii nonguvernamentale umanitare din Europa, implicate in numar mare in ultimul an in operatiuni de salvare in largul coastelor libiene.

Unele dintre aceste ONG-uri au fost acuzate de procurori italieni de complicitate cu traficanti de imigranti din Libia.

Nave apartinand asociatiilor MOAS si Medici fara frontiere (MSF), dar si Frontex, au adus in porturi italiene peste 10.000 de migranti pe care i-au slavat in ultimele zile.

”In ultimii ani, traficantii au trimis un numar urias de ambarcatiuni in acelasi timp, insa anul acesta ne confruntam cu un nivel care nu s-a mai inregistrat anterior in perioade atat de scurte de timp”, a declarat directorul Frontex Fabrice Leggeri.

Paza de Coasta italiana a anuntat ca cel putin 2.400 de migranti urmau sa soseasca joi la bordul unor nave apartinand Frontex si unor organizatii umanitare in porturi din Sicilia si in peninsula.

In cazul in care Roma isi pune in aplicare amenintarea, operatiunile Frontex nu vor fi vizate intrucat au loc in baza dreptului international.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

Insa biroul lui Avramopoulos a anuntat ca orice schimbare in politica italiana cu privire la organizatiile umanitare este necesar sa fie discutata dinainte, pentru ca acestea sa aiba timp sa se pregateasca.

Comisia Europeana se va implica in aceste discutii si este pregatita sa ofere consiliere in legatura cu debarcarile, a precizat aceeasi sursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.