Administratia Trump - izolata pe scena internationala - si-a aparat retragerea din Acordul de la Paris de lupta impotriva modificarilor climatice si i-a atacat pe europeni, pe care-i acuza ca au slabit economia americana, dar si pe ”exageratorii climei”, relateaza AFP.

Cele patru colturi ale lumii au reactionat prompt, in sfera politica si economica, cu stupoare, furie si dezamagire, dupa discursul presedintelui Statelor Unite, care a anuntat abandonarea acestui text emblematic incheiat la sfarsitul lui 2015 de 195 de tari.

Insa aceasta decizie a provocat, de asemenea, o adevarata bucurie in Statele Unite.

”Presedintele a luat o decizie foarte curajoasa (...). Nu avem niciun motiv sa ne scuzam”, a declarat Scott Pruitt, administratorul Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA).

In timp ce tarile europene se afisau cu China, ca noii purtatori ai stindardului ”diplomatiei climatice”, Executivul american ii acuza ca depun eforturi pe aceasta tema cu scopul de a dauna Statelor Unite, scrie News.ro.

”Motivul pentru care liderii europeni vor sa ramanem in Acord este ca ei stiu ca acest lucru va continua sa ne tina in frau economia”, a declarat Pruitt, denuntandu-i totodata drept niste ”exageratori ai ai climei”.

Intrebat a n-a oara care este pozitia celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite cu privire la incalzirea globala, purtatorul sau de cuvant Sean Spicer s-a eschivat.

”Nu am avut ocazia sa pot aceasta discutie cu el”, a raspuns el in fata unei sali de presa incremenite.

”Poporul american angajat”

De la New York si pana in California, cateva zecii de orase din Statele Unite au organizat imediat rezistenta,

Fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg a lansat o coalitie care numara vineri seara 30 de primari, trei guvernatori, peste 80 de presedinti de universitati si peste 100 de intreprinderi.

Intr-o intalnire la Paris cu presedintele francez Emmanuel Macron, Bloomberg a dat asigurari ca angajamentele Statelor Unite vor fi respectate, in pofida optiunilor lui Donald Trump.

”Nu vom permite Washingtonului sa ne stea in cale, acesta este mesajul pe care cetatenii, intreprinderile si statele federale il trimit asta seara”, a declarat Bloomberg alaturi de Macron si primarul Parisului Anne Hidalgo.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

”Guvernul american poate ca s-a retras din Acord, insa poporul american ramane angajat fata de el. Ne vom atinge obiectivele”, a promis el.

Miliardarul, al zecelea cel mai bogat om din lume potrivit Forbes, a anuntat ca fundatia sa, Bloomberg Philanthropies, va furniza Biroului ONU insarcinat cu lupta impotriva modificarilor climatice cele 15 milioane de dolari care reprezinta contributia angajata de Statele Unite.

Obiectivul Statelor Unite, stabilit de administratia Obama, este o reducere de 26 pana la 28% a emisiilor lor de gaze cu efect de sera pana in 2025, fata de nivelul din 2005.

Printr-o coincidenta. summitul anual UE-China, organizat vineri la bruxelles, a oferit o tribuna celor doi parteneri sa-si anunte sus si tare angajamentul comun.

”Astazi, ne sporim cooperarea in (lupta impotriva) modificarilor climatice impreuna cu China”, a dat asigurari presedintele Consiliului European Donald Tusk la finalul intalnirii.

Citeste si:
Donald Trump ar fi dispus sa semneze o noua versiune a Acordului de...
Donald Trump ar fi dispus sa...

”Parteneriatul nostru (cu China), astazi, este mai important ca niciodata”, a subliniat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

China, mai discreta ca UE, s-a declarat insa pregatita sa ”pretuiasca rezultatul castigat in mod clar” la Paris.

Alaturi de Beijing, Statele Unite ale lui Barack Obama au participat larg la succesul Acordului de la Paris, care vizeaza sa opreasca cresterea nivelului mediu al temperaturii mondiale ”sub” doua grade Celsius fata de cel din perioada preindustriala.

Retragerea americana din acest acord ar putea ”in cel mai rau scenariu” sa se traduca printr-o crestere suplimentara cu 0,3 grade a temperaturii globale in secolul al XXI-lea, a apreciat ONU.

Urgenta actiunii

In concertul condamnarilor, putine voci discordante s-au facut auzite. Intre ele se afla si cea a presedintelui rus Vladimir Putin, care nu a condamnat decizia omologului sau american si care a pledat pentru o ”munca comuna” cu Statele Unite.
Citeste si:
Administratia Trump a anuntat ca ar putea sa isi extinda arsenalul...
Administratia Trump a anuntat...

Intr-un lung discurs, Donald Trump a afirmat joi ca a venit vremea ca tara sa sa paraseasca Acordul de la Paris, exprimandu-si totodata dorinta sa poata negocia un nou acord, o idee careia europenii s-au opus categoric.

ONU, care supervizeaza Acordul, si-a exprimat o ”mare dezamagire”. ”Nu putem sa oprim actiunea cu privire la (modificarile) climatice”, odata ce incalzirea globala este de netegaduit, a notat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

In opozitie fata de presedintele american care-si afiseaza vointa de a sustine energiile fosile in numele apararii locurilor de munca, europenii, dar si Brazilia sau Noua Zeelanda, si-au reafirmat convingerea ca tranzitia energetica este un factor de crestere economica.

In Statele Unite, numeroase figuri ale lumii economice si-au exprimat la randul lor dezamagirea si au insistat asupra urgentei actiunii in fata incalzirii globale.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Andrew Liveris, CEO-ul grupului agrochimic american Dow Chemical, care ateapta unda verde in vederea fuzionarii cu rivalul sau DuPont, a declarat raspicat la CNBC ca ”liderii nu pleaca de la masa, ei raman”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.