Washingtonul a anuntat, luni, ca ar putea sa isi extinda arsenalul nuclear. Totul face parte dintr-o strategie nationala anuntata de presedintele SUA, Donald Trump. 

Trump a incercat sa se distanteze de pozitia fostului presedinte, astfel ca a evitat sa vorbeasca despre schimbarile climatice si i-a indemnat pe americani sa "primeasca cu bratele deschise dominatia pe piata energiei".

"America revine si revine mai puternica. Avem de gand sa reconstruim aceasta natiune, increderea noastra si pozitia noastra in lume. Ne vom apara si vom lupta pentru tara noastra asa cum n-am mai facut-o pana acum. Știm ca succesul american nu este ceva din trecut. Trebuie depus efort pentru a-l dobandi. Rivalii nostri sunt duri, prompti si dedicati unor angajamente pe termen lung – dar la fel suntem si noi”, a afirmat el, potrivit Stirileprotv.ro.

Presedintele a anuntat ca va aloca 700 de miliarde pentru Aparare, punand accent pe consolidarea armatei.

„Recunoastem ca slabiciunile sunt calea cea mai sigura catre conflict, iar o putere de neegalat se refera, in mod cert, la metodele de aparare”, a mai spus liderul american.

Trump considera ca strategia de securitate a ONU de a diminua rolul armelor nucleare, dupa Razboiul Rece, nu i-a prevenit pe adversari sa isi consolideze arsenalul nuclear: „Desi strategiile nucleare de descurajare nu pot preveni toate conflictele, ele sunt absolut necesare pentru prevenirea de atacuri nucleare, atacuri strategice non-nucleare si razboaie”.

Publicatia The Guardian este de parere ca "atacurile strategice non-nucleare" pun bazele unui nou tip de amenintare pe care armele nucleare americane ar putea sa o combata. De aceea, in saptamanilor urmatoare, sunt asteptate schimbari la nivelul strategiei de securitate.

„Este un indiciu foarte important, pentru ca se suprapune peste numeroase zvonuri pe care le-am auzit in ultimele saptamani. Este un indiciu pentru ce se va intampla cu acest Nuclear Posture Review. Este interesant ca se discuta despre sporirea arsenalului nuclear pentru combaterea unor amenintari non-nucleare. Intrebarea e: nu cumva deschidem calea pentru un potential razboi nuclear?”, a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informatii Nucleare din cadrul Federatiei Oamenilor de Știinta Americani.

Citeste si:
Washington: Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la...
Washington: Rusia trebuie să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.