Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american. Conform acestuia, opțiunea „cea mai sigură” ar fi o oprire „controlată” a reactoarelor.

Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala de la Zaporojie, afirmă Washingtonul

„Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite ale Americii cer Moscovei să accepte crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei, unde o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) este așteptată în scurt timp, a reamintit oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului. Acesta reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra „riscului real de catastrofă nucleară”.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

Moscova transmite că a respins „tentativele de ofensivă” ale forțelor ucrainene în Herson și Nikolaev

Armata rusă a transmis luni că a respins „tentativa de ofensivă” a forțelor ucrainene în regiunile Herson și Nikolaek (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, și că a produs „pierderi grele” armatei lui Volodimir Zelenski.

„Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

„Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil”, a dat asigurări ministerul rus.

Potrivit acestuia, „unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse”. Comunicatul relevă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. „Inamicul a pierdut peste 560 de militari”, mai susţine ministerul rus. AFP precizează că nu este în măsură să confirme din surse independente aceste declaraţii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.