Rusia a blocat adoptarea unei declarații comune la conferința ONU de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) din motiv că limbajul documentului ar fi politic.

Rusia a blocat un document la conferința ONU

Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării complete și încurajarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare. Cei 191 de semnatari ai acestui tratat s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august. Timp de aproximativ o lună aceștia au dus negocieri, însă într-un final conferința ONU nu a putut fi încheiată cu un acord de succes.

„Conferința nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenția Rusiei.

Deciziile la acest acord sunt luate prin consens, iar reprezentantul rus Igor Vișnevetski a declarat lipsa de „echilibru" în proiectul final de text de peste 30 de pagini.

„Delegația noastră are o obiecție cheie față de anumite paragrafe care sunt în mod evident politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu este singura țară care are obiecții față de text în general.

În cele din urmă, Rusia a fost contra mai ales paragrafelor care fac referire la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care acum este controlată de armata rusă. În ultimul text de pe masa negocierilor se evidenția „marea îngrijorare" legată de activitățile militare din jurul uzinelor ucrainene, în special cea de la Zaporojie, „pierderea controlului" Ucrainei asupra acestor instalații și „impactul semnificativ asupra securității".

La masa negocierilor au mai fost aduse în discuție și alte subiecte sensibile precum programul nuclear al Iranului și testele nucleare ale Coreei de Nord. La ultima conferință de reexaminare din 2015, reprezentanții nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu privire la aspectele de fond.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.