Cel putin 49 de persoane au fost ucise si alte 300 ranite intr-o explozie care a avut loc miercuri dimineata in cartierul diplomatic din Kabul, a anuntat Ministerul afgan de Interne, relateaza AFP.

Update 11:32- 80 de persoane au murit si peste 350 au fost ranite in urma exploziei, noteaza BBC.

Update 11:02- Bilantul victimelor a crescut la 62 de morti si cel putin 320 de raniti.

Cel putin 49 de persoane au fost ucise, iar alte peste 300 au fost ranite in atentatul cu un camion-capcana care a zguduit miercuri dimineata cartierul diplomatic de la Kabul, potrivit unor oficiali afgani, relateaza AFP.

Acest bilant provizoriu provine de la un purtator de cuvant al Ministerului afgan al Sanatatiii si a fost confirmat de catre alti reprezentanti guvernamentali.

In fata acestei urgente, Ministerul de Interne a indemnat populatia sa doneze sange la spitale.

Peste 60 de raniti, in principal civili, au fost adusi la spitale, a anuntat pe de alta parte un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, Ismael Kawoosi.

”O masina-capcana a explodat (...) la ora locala 8.25 (6.55, ora Romaniei)”, a anuntat anterior Danish, fara sa ofere detalii despre tinta atentatului.

In cartierul diplomatic se afla numeroase ambasade straine. O coloana groasa de fum era vizibila, fara sa se stie insa imediat tinta precisa a atacului.


”A explodat o masina-capcana in apropiere de ambasada germana, insa acolo sunt si alte complexe si birouri importante in apropiere”, a anuntat un purtator de cuvant al Politiei din Kabul Basir Mujahid, relateaza Reuters.

”Este dificil sa spunem care a fost tinta exact”
, a subliniat Mujahid.

Nimeni nu a revendicat imediat explozia

Un fotograf AFP a putut sa vada pagube importante in zona exploziei si mai multe corpuri intinse pe jos, ceea ce sugereaza un bilant foarte important.
Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Deflagratia a fost atat de puternica incat a zguduit o mare parte a orasului, spulberand numeroase geamuri si semanand panica in randul populatiei. Barbati si femei incercau cu disperare sa treaca de punctele de control pentru a se pune la adapost si a-si cauta rudele, a constatat AFP.

”Din mila lui Dumnezeu, personalul ambasadei idiene este teafar dupa enorma explozie de la Kabul”, a anuntat pe Twitter sefa diplomatiei indiene Sushma Swaraj.

Nicio grupare nu a revendicat atacul imediat, insa explozia are loc la putin timp dupa anuntarea, la sfarsitul lui aprilie, de catre talibani, a inceperii ”ofensivei de primavara”. Gruparea Statul islamic a comis, de asemenea, mai multe atentate sangeroase in capitala afgana.

Seful Pentagonului Jim Mattis a declarat recent ca se asteapta la ”un nou an dificil” pentru armata afgana nsi militarii straini prezenti pe teritoriul afgan, scrie News.ro.

Presedintele american Donald Trump se gandeste sa suplimenteze trupele cu mii de oameni in vederea unei iesiri din impas.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Statele Unite, care sunt angajate in Afganistan in cel mai lung conflict din istoria lor, au mobilizat 8.400 de oameni in aceasta tara, alaturi de cei 5.000 trimisi de state aliate membre NATO, a caror principala misiune este sa formeze si sa-i consilieze pe militarii afgani.

Intr-un mesaj recent, cu ocazia inceperii Ramadanului, seful Misiunii ONU in Afganistan Tadichi Yamamoto a ”indemnat toate partile la conflict sa-si respecte obligatiiile religioase si sa inceteze lupta” in aceasta luna sfanta.

Case situate la sute de metri de explozie au fost avariate de suflu. Ferestre si usi au fost scoase din balamale.

Citeste si:
Autocar cu 72 de pasageri, implicat într-un accident în Brăila
Autocar cu 72 de pasageri,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.