Reprezentantii europeni au fost printre primii care au reactionat duminica dupa alegerea lui Emmanuel Macron, reprezentantul centrului, ca presedinte al Republicii, salutand ”o victorie” a Europei, iar apoi presedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru ”larga victorie” reputata, relateaza AFP.

UNIUNEA EUROPEANA

Francezii au ales un ”viitor european”, s-a felicitat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor in favoarea ”Libertatii, Egalitatii, Fratenitatii”.

”Contam pe o Franta in inima Europei, pentru ca sa schimbam intreaga Uniune si sa apropierm cetatenii”, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter presedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, felicitandu-l pe Emmanuel Macron.


SUA

”Felicitari lui Emmanuel Macron pentru larga sa victorie astazi (duminica) de viitor presedinte al Frantei”, a scris presedintele american pe Twitter. ”Sunt nerabdator sa lucrez cu el”.

Casa Alba i-a salutat oficial pe ”Macron si (pe) poporul francez pentru alegerea lor prezidentiala victorioasa”. ”Abia asteptam sa lucram cu noul presedinte si sa ne continuam cooperarea stransa cu Guvernul francez”, a dat asigurari purtatorul de cuvant al Casei Albe intr-un comunicat.

Hillary Clinton, adversara lui Trump in alegerile prezidentiale din 2016, a evocat pe Twitter o ”victorie pentru Macron, pentru Franta, UE si lume”. ”Faceti-i sa esueze pe cei care se amesteca in democratie (insa presa spune ca eu nu pot sa vorbesc despre asta)”, a adaugat ea, referindu-se la critici care-i i-au fost adresate dupa ce a acuzat Rusia ca i-a furat alegerea.

”Felicitari poporului Frantei. Ati votat pentru unitate impotriva divizarii, speranta mai degraba decat frica”, si-a exprimat multumirea reverendul Jesse Jackson, celebrul activist american pentru drepturi civice.

CHINA

Presedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe Emmanuel Macron, dand asigurari ca Parisul si Beijingul impartasesc ”o responsabilitate importanta fata de pace si dezvoltare in lume”. ”China este pregatita sa lucreze cu Franta pentru a face sa progreseze parteneriatul strategic franco-chinez la un nivel superior”, a declarat Xi in acest mesaj citat de Ministerul chinez de Externe.

GERMANIA

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

Victoria lui Macron este ”o victorie pentru o Europa puternica si pentru prietenia franco-germana”, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care a discutat dupa aceea cu Macron.

Seful diplomatiei germane Sigmar Gabriel a apreciat ca, prin acest vot, Franta ramane ”in centrul Europei”.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic Theresa May il ”felicita calduros” pe Emmanuel Macron, a declarat un purtator de cuvant, si a discutat cu el despre Brexit. ”Premierul a repetat ca Regatul Unit vrea un parteneriat puternic cu o Uniune Europeana sigura si prospera odata ce o vom parasi”, a anuntat Downing Street.

Seful diplomatiei britanice Boris Johnson a declaat ca se ”bucura de continuarea marelui parteneriat dintre natiunile noastre”.

Citeste si:
Banii sau familia? Care sunt cele mai importante lucruri pentru...
Banii sau familia? Care sunt...

In schimb, Nigel Farage, un fost lider al partidului anti-UE Ukip si unul dintre principalii actori ai victoriei taberei ”da” in referendumul cu privire la Brexit, a deplans rezultatul alegerilor franceze. ”O enorma inselatorie a fost aprobata prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker”, a scris Farage pe Twitter.

JAPONIA

Victoria lui Emmanuel Macron este ”o victorie simbolica impotriva tendinetlor de repliere si protectioniste si arata un vot de incredere in UE”, a salutat premierul japonez Shinzo Abe, potrivit News.ro.

RUSIA

Presedintele Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Federatiei Aleksei Puskov a apreciat ca ”dezamagirea se va instala foarte repede” in randul alegatorilor lui Macron, care mosteneste, in opinia sa, o ”tara scindata, divizata”.

Citeste si:
Oana Roman s-a săturat de vedetele care vor scandal cu ea....
Oana Roman s-a săturat de...

OLANDA

Deputatul de extrema dreapta Geert Wilders, aliatul lui Marine Le Pen, i-a transmis acesteia simpatia sa pe Twitter. ”Bine jucat totusi @MLP_officiel, milioane de patrioti au votat pentru dumneavoastra! Veti castiga data viitoare si eu la fel!”.

CANADA

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat pe "Emmanuel Macron pentru alegerea sa la presedintia Republicii franceze” si s-a declarat ”nerabdator sa lucreze indeaproape cu presedintele desemnat Macron in anii urmatori” pentru ”a pune in aplicare o agenda progresista cu scopul de a promova securitatea internationala”, a consolida colaborarea in stiinta si tehnologie si a ”crea locuri de munca bune pentru clasa de mijloc de ambele parti ale Atlanticului”.

UCRAINA

Presedintele ucrainean Petro Porosenko l-a felicitat pe Macron printr-un mesaj in franceza pe Twitter, considerandu-i victoria un ”important credit de incredere a francezilor fata de Europa unita”. El spune ca el conteaza pe ”colaboarea abitioasa a Frantei si intensificarea formatului Normandia” din care fac parte Parisul, Berlinul, Kievul si Moscova, in vederea solutionarii conflictului ucrainean.

GRECIA

Victoria lui Macron este ””o inspiratie pentru Franta si Europa”, a apreciat premierul grec Alexis Tsipras. Macron este in favoarea unei restructurari a datoriei grecesti.

ITALIA

”Traiasca Macron presedinte. O speranta se ridica in Europa”, a scris seful Guvernului italian Paolo Gentiloni pe Twitter.

SPANIA

”Sa cooperam in Franta si in Spania pentru o Europa stabila, prospera si mai integrata”, a scris seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy.

BELGIA

Premierul belgian Charles Michel a apreciat ca este vorba, odata cu alegerea lui Macron, de ”o respingere clara a unui proiect de repliere periculos pentru Europa, care triumfa asta (duminica) seara”.

Intr-un rar mesaj, Palatul regal i-a transmis ”felicitari” lui Emmanuel Macron. "Majoritatea francezilor s-a pronuntat pentru o #Franta in #Europa”, a scris palatul intr-un mesaj postat pe Twitter.

BRAZILIA

”Il felicit pe @EmmanuelMacron pentru victoria sa in alegerile prezidentiale franceze”, scrie pe Twitter presedintele brazilian Michel Temer.

ISRAEL

Premierul Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Macron si apreciaza ca ”terorismul islamist este una dintre marile amenintari la adresa intregii lumi, pe care o ataca la Paris, Ierusalim sau in alte orase din lume. Franta si Israelul sunt aliati vechi, iar eu sunt convins ca relatiile noastre se vor consolida”.

MAROC

Regele Marocului Mohammed al VI-lea l-a felicitat pe noul presedinte, apreciind ca alegerea sa ii ”incoroneaza” cariera politica.

TUNISIA

Intr-un mesaj de felicitare, presedintele tunisian Béji Caïd Essebsi a apreciat ca victoria lui Macron reflecta ”fidelitatea Frantei fata de valorile ei traditionale ale libertatii, egalitatii si fraternitatii”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.