Dezbaterea televizata de miercuri seara, cu patru zile inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, intre Emmanuel Macron (En Marche!, centru) si Marine Le Pen (Frantul National, extrema dreapta), a virat adesea catre dezacorduri si atacuri verbale dure, comenteaza AFP.

In urma unei campanii foarte tensionate, cei doi candidati au dezbatut miercuri seara, intr-o atmosfera la fel de tensionata. Le Pen i-a reprosat lui Macron ca este reprezentantul ”mondializarii salbatice”, iar reprezentantul centrului, un proeuropean, a acuzat-o de ”ura” si ”minciuni”.

Potrivit unui sondaj realizat asupra unei esantion de telespectatori intervievati la finalul dezbaterii, 63% considera ca Macron a fost mai convingator, iar 24% ca Le Pen a fost mai convingatoare - date care reflecta intentiile de vot de duminica, in contextul in care mai multe sondaje il crediteaza pe reprezentantul En Marche! (EM!) cu 60%.

Inca de la inceputul emisiunii, Le Pen l-a atacat pe Macron, pe care l-a catalogat drept ”candidatul mondializarii salbatice”, ”al precarizarii”, ”al comunitarismului, al razboiului tuturor contra tuturora”.

”Dumneavoastra nu sunteti candidata spiritului de finete, nici a vointei unei dezbateri democratice echilibrate si deschise”, i-a replicat el.

”Pudra miraculoasa”

Un simbol al asprimii atacurilor a fost schimbul de replici cu privire la atentatele jihadiste, soldate cu 239 de morti incepand din ianuarie 2015 si care au traumatizat tara.

”Impotriva terorismului trebuie mai intai sa ne regasim frontierele, imediat”, a subliniat Marine Le Pen, promitand ”expulsia” tuturor strainilor suspectati ca ameninta siguranta teritoriului. Securitatea si terorismul sunt ”total absente din proiectul dumneavoastra”, l-a evaluat ea pe Macron, pe care l-a acuzat de ”complezenta fata de fundamentalismul islamic”.

”Ceea ce propuneti dumneavoastra... ca de obicei, este pudra miraculoasa”, i-a raspuns Macron, subliniind ca controalele la frontiere au fost deja restabilite si reporsandu-i ca alesii FN nu au votat pentru legile antitero franceza si nici europeana.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Candidatul EM!, in varsta de 39 de ani, care s-a clasat pe primul loc dupa primul tur, a acuzat-o pe sefa extremei drepte, in varsta de 48 de ani, ca a cazut in ”capcana” jihadistilor si ca ”poarta razboiul civil in tara”.

”Marea preoteasa a fricii se afla in fata mea”, a spus el apoi despre euro, pentru ca, impreuna cu ea, ”vom iesi din euro, din Europa”, in timp ce majoritatea francezilor se opun acestor lucruri.

Le Pen si-a acuzat la randul ei adversarul ca este supus cancelarului german Angela Merkel si viziunii ei a Europei. ”Oricum, Franta va fi condusa de o femeie, de mine sau doamna Merkel”, a spus ea.

”Incetati cu aceste formule care sunt ridicole”, i-a replicat Macron, care a adaugat ca ”Franta nu este o tara inchisa. Eu sunt candidatul unei Frante puternice, intr-o Europa care protejeaza”.

Citeste si:
Elisabeth Borne a fost numită în funcția de prim-ministru al Franței
Emmanuel Macron a numit-o în...

Fostul ministru al Economiei al lui François Hollande a acuzat-o pe rivala sa ca si-a multiplicat promisiunile fara sa le poata finanta. ”Nu exista finante magice”, a spus el, adaugand ca ”nu ati explicat cum veti scadea (nivelul) somajului, nu propuneti nimic”.

”Pilotat de Francois Hollande”

Programele celor doi candidati sunt la antipoziDiscursul lui Emmanuel Macron - un liberal in economie si in chestiuni de societate - le place mai ales tinerilor de la oras, claselor de mijloc si mediilor de afaceri, scrie News.ro.

Cel al lui Marine Le Pen - antiimigratie, anti-Europa si antisistem - seduce mai ales clasele populare, oamenii din mediul rural, ”invizibilii” si capteaza nemultumirilor francezilor victime ale unui somaj endemic si consecintelor acestuia.

Citeste si:
Cum funcționează un tensiometru și cum alegi unul
Cum funcționează un...

Ultima mare ocazie de a convinge numerosi nehotarati in acest scrutin, aceasta dezbatere, un adevarat ritual al vietii politice franceze din 1974 incoace, a atins un nivel de tensiune fara egal pana in prezent.

”Minciuni”, ”aiureli”, ”nu va stiti dosarele!”, a repetat Macron, privind-o constant pe rivala sa, atunci cand aceasta se adancea in fise.

Cu un zambet ironic pe buze, cu un index acuzator, Le Pen a depus eforturi sa-l provoace pe ”copilul scump al sistemului si elitelor”, caruia i-a spus adesea ”pilotat de François Hollande” si pe care l-a trimis fara incetare sa participe la Guvernul socialist al presedintelui foarte nepopular.

”Sunteti mostenitoarea unui sistem care prospera din furia francezilor de decenii”, i-a replicat Macron, ”Sunteti parazita lui”. ”Franta merita mai mult decat pe dimneavoastra”, a subliniat el.

Citeste si:
Macron vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei
Macron vrea înfrângerea...

La fel ca cea mai mare parte a presei, cotidianul Le Monde deplangea joi o ”dezbatere brutala, violenta de la un capat la altul”. Iar ”in ceea ce priveste fondul programelor, ramanem infometati”, isi exprima dezolarea Le Parisien.

Joi seara, Macron va sustine ultimul sau miting din campanie la Albi (sud-vest), iar Le Pen la Ennemain (nord).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.