Sanatate 16 Iulie 2022 09:11 de Advertorial
Tensiometrele sunt aparate care n-ar trebui să lipsească din nicio locuință, pentru că îți permit să monitorizezi tensiunea arterială oricând este necesar. Iată cum funcționează un astfel de instrument, câte tipuri sunt disponibile pe piață și ce criterii de alegere ar trebui să iei în considerare.

Cum funcționează un tensiometru?

Principiul de funcționare al unui tensiometru este unul simplu. Manșeta aparatului se pune pe încheietură sau pe braț și se umflă cu aer. Astfel, pune presiune pe arteră. Instrumentele automate măsoară contrapresiunea, iar în cazul celor tradiționale, mecanice, tensiunea este stabilită de medic sau de o altă persoană, cu ajutorul unui stetoscop.

În funcție de nevoile tale și de cunoștințe, ai la dispoziție diferite tipuri de tensiometre pe care le poți folosi acasă. Descoperă mai multe detalii în continuare.


  • Tensiometru aneroid


Un tensiometru aneroid cu stetoscop și manometru este un instrument profesional, cu acționare manuală. Tensiunea arterială se măsoară folosind o manșetă la nivelul brațului. O persoană din domeniul medical sau oricine a învățat principiul de funcționare, ascultă sunetele sângelui din arteră și determină care sunt valorile tensiunii.


  • Tensiometru semi-automat


Dacă optezi pentru un tensiometru semi-automat, manșeta trebuie umflată manual, însă monitorizarea tensiunii are loc digital și valorile sunt afișate pe un ecran. După ce este aplicată suficientă presiune pe arteră, aparatul începe să măsoare tensiunea sistolică, diastolică și pulsul.


  • Tensiometru electronic pentru încheietură


Un astfel de tensiometru este compact și ușor de utilizat. Manșeta se pune la nivelul încheieturii și tot procesul de monitorizare are loc electronic. Totuși, aceste aparate sunt recomandate persoanelor sub 45 de ani, pentru că vasele de sânge își modifică structura în timp și influențează rezultatul măsurării. Astfel, pentru persoanele în vârstă sunt indicate tensiometrele pentru braț.

Citeste si:
Daily Mail: Actrița Anne Heche va fi deconectată de la aparate
Daily Mail: Actrița Anne...


  • Tensiometru electronic pentru braț


Tensiometrele automate pentru nivelul brațului sunt, de asemenea, ușor de folosit și au o precizie mare, indiferent de vârsta persoanei. Vasele de sânge sunt mai mari în zona aceasta și modificările care au loc odată cu înaintarea în vârstă nu influențează monitorizarea valorilor tensiunii arteriale.

Cum alegi tensiometrul?

Pe lângă tipul de tensiometru, tradițional sau automat, pentru încheietură sau de braț, trebuie să ții cont și de alte specificații. În acest fel, poți face o achiziție cât mai bună pentru nevoile tale. Câteva dintre caracteristicile importante ale unui aparat de măsurat tensiunea sunt:


  • Dimensiunea manșetei - asigură-te că circumferința manșetei este potrivită încheieturii sau bicepsului tău;

  • Funcțiile - unele aparate pot avea doar funcția de monitorizare a tensiunii și a bătăilor inimii, în timp ce altele pot detecta aritmiile (bătăi neregulate ale inimii). În plus, pot avea funcție de memorare, ceea ce îți permite să vezi ultimele măsurători;

  • Afișajul - valorile afișate pot avea un scris mai mărunt sau mai mare, iar ecranul poate lumina, pentru o utilizare ușoară în orice moment al zilei;

  • Tipul de alimentare - cu baterii sau cu acumulatori.

Citeste si:
Consumul mare de energie poate aduce deconectarea. Ce aparate nu...
Consumul mare de energie...

Tensiometrele sunt indispensabile în orice locuință, atât pentru monitorizarea tensiunii arteriale în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare, cât și pentru verificarea valorilor normale și prevenție. Alege un aparat clasic sau digital, potrivit nevoilor tale.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.