Cei care consumă prea multă energie electrică ar putea fi deconectați temporar. Vizați sunt numai aceia care au contoare inteligente. Ei au la îndemână două variante: fie reduc consumul, fie cer spor de putere, acțiune pentru care trebuie să scoată bani din buzunar.

Consumul mare de energie poate aduce deconectarea, în cazul unor români

Fiecare consumator casnic are notat în contract o putere maximă aprobată, cuprinsă, de obicei, între 3, 5 și 6 kilowați. Din punctul în care viețile ni s-au schimbat, odată cu venirea pandemiei, iar școala online și telemunca au luat locul normalității, mulți clienți din Giurgiu și Ilfov, de exemplu, au primit notificări că ar putea fi deconectați temporar.

Furnizorii spun că aceasta ar fi o măsură de precauție, fiind evitate astfel suprasolicitările din rețea sau chiar incendiile. De aceea, pentru a nu fi puși în situații neplăcute, este important ca în priză să nu avem, în același timp, mari consumatori de energie.

„Mă refer la elecrocasnice: adică boilere pentru încălzirea apei, radiatoare pentru încălzirea locuinţei, fier de călcat, care are o putere de un kilowat, cuptorul electric, să nu le folosim simultan pe toate”, a explicat Ion Lungu, director executiv Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Dacă ne aflăm într-o situaţie în care nu putem reduce consumul, şi acestea sunt situaţii excepţionale, se merge pe opţiunea de a solicita un spor de putere”, a completat Cristina Păun, consultant în domeniul energetic.

Modificări de legislație din 2022

Furnizorul poate cere comisioane în caz de reziliere a contractului înainte de termen. Este vorba despre contractele cu preț fix, lucru care trebuie să fie stipulat în documente.

„În ultima perioadă, au fost ocazii în care consumul dvs. instantaneu a depășit puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare, generând astfel o supraîncărcare a rețelei de distribuție energie electrică. În aceste situații, operatorul de distribuție poate limita puterea absorbită la un loc de consum.”

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.