Vladimir Putin si Recep Erdogan se vor intalni a doua oara in ultimele doua luni pentru a gasi o solutie privind reluarea relatiilor ruso-turce la nivelul de dinainte de momentul declansarii crizei, in noiembrie 2015, dupa doborarea unui avion militar rusesc la granita cu Siria.

Pentru ambii lideri insa, Bashar al-Assad ramane cel mai mare obstacol in normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, dupa cum remarca Deutsche Welle.

Investitiile in proiecte energetice, schimburile comerciale si turismul au avut de suferit in urma tensiunilor inregistrate intre Moscova si Ankara, multe dintre afacerile in aceste sectoare resimtind inca consecintele deteriorarii relatiilor ruso-turce.

In spate insa, interesele geopolitice ale fiecarui lider au o importanta mai mare decat efectele economice resimtite in ultimul an si jumatate, relateaza business24.ro.

Cheia problemei pare sa fie soarta dictatorului sirian Bashar al-Assad, un pion politic sustinut de Moscova si pe care Recep Erdogan l-ar dori indepartat cat mai repede din fruntea puterii de la Damasc.

Viziunea Ankarei asupra crizei siriene include indepartarea lui Assad pentru o reconciliere rapida a diverselor tabere rebele din tara vecina. "Cata vreme Assad este la putere, nu exista nicio solutie pentru Siria", a declarat recent presedintele Erdogan.

In acelasi timp, Rusia prefera sa isi protejeze pionul politic din Orientul Mijlociu, folosind drept scuza lupta dusa de fortele guvernului de la Damasc impotriva gruparii Statul Islamic.

"Assad este liderul legitim al tarii, armata sa luptand impotriva fortelor rebele care au ajuns a controleze o buna parte din teritoriul sirian", a tinut sa mentioneze purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Disputa pe tema crizei siriene a ajuns, totusi, la un nivel destul de costisitor pentru economiile ambelor tari, producatorii de legume din Turcia plangandu-se ca volumul exporturilor pe piata din Rusia a scazut pana la 15%, comparativ de cel inregistrat in urma cu doi ani.

In replica, cresterea taxelor de import de catre Ankara pentru cerealele, fasolea si uleiul de floarea soarelui provenite din Rusia a ajuns sa-i coste pe rusi 1,4 miliarde de euro in doar 3 luni de la majorarea acestor tarife cu pana a 130%.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.