Parlamentul European isi va prezenta miercuri ”liniile mari” ale planului de negociere pentru iesirea Marii Britanii din UE, care nu au aceeasi importanta ca liniile directoare anuntate saptamana trecuta de Consiliul European.

Desi nu vor avea un rol crucial in timpul negocierilor, parlamentarii europeni sunt cei care vor ratifica dupa doi ani de discutii planul de Brexit, transmite France Presse.

Parlamentul European ar urma sa sustina apelul lansat deja de liderii europeni cu privire la negocierea termenilor acordului de iesire inainte de discutarea unei noi relatii comerciale intre Londra si Bruxelles.

Premierul Marii Britanii a propus ca negocierea divortului si a unui nou acord comercial sa se faca in mod simultan, dar liderii europeni par sa respinga aceasta posibilitate, sustinand ca o noua relatie poate fi negociata doar dupa finalizarea retragerii din UE.

Eurodeputatii vor vota o rezolutie la o saptamana dupa ce premierul May a declansat procesul formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana.

”Vrem sa trimitem un semnal clar ca blocul comunitar este unit. Londra trebuie sa inteleaga ca nu este posibila dezbinarea pozitiei europene”, a declarat presedintele grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber.

Aceste ”linii mari” se bucura de o sustinere nepartizana din partea PPE, PES, ALDE, GUE, precum si a Verzilor din Parlamentul European.

”Acest vot reprezinta punctul de plecare pentru o serie de negocieri complexe si dificile, care vor defini conditiile iesirii Marii Britanii”, a declarat presedintele PE, Antonio Tajani.

Saptamana trecuta, un prim draft al acestor linii mari a fost scurs presei cu doar cateva ore inainte de declansarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

De-a lungul celor 11 pagini ale documentului scurs presei, premierul May este avertizata ca negociatorii europeni vor proteja pana la capat interesele politice, financiare si sociale ale UE, iar pozitia Marii Britanii nu va fi atat de pozitiva dupa declansarea Brexit-ului.

De asemenea, un acord de retragere a tarii, care acopera drepturile cetatenilor, vulnerabilitatile financiare si granita irlandeza, va trebui sa fie acceptat de o majoritate calificata de 72% din tarile membre, care reprezinta 65% din populatia de peste 500 de milioane a UE.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Ulterior, acordul va trebui sa fie aprobat de catre o majoritate simpla in Parlamentul European, relateaza News.ro.

Negociatorul Michel Barnier a spus ca semnarea unui posibil acord de liber schimb va avea loc doar dupa ce Marea Britanie se retrage din UE. De asemenea, un asemenea document va reprezenta un ”acord amestecat” si va avea nevoie de ratificarea legislativelor nationale din celalalte 27 de state membre, precum si de consimtamantul PE.

Parlamentul European noteaza ca retragerea inainte de finalizarea unui acord cu privire la drepturile cetatenilor, o reglementare financiara si granita irlandeza va insemna ca Marea Britanie iese automat la 30 martie 2018 din UE.

Semnare unui acord intre UE si Marea Britanie se va face doar daca guvernul britanic continua sa adere ”la standardele prevazute de legislatia europeana si de politicile blocului comunitar din domeniile mediului, schimbarii climatice, luptei impotriva evaziunii fiscale, concurenta loiala. comert si politica sociala”.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Rezolutia sugereaza inclusiv ca cetatenii britanici sa poata aplica individual pentruj a obtine drepturile cetatenesti europene dupa Brexit.

Parlamentul European isi exprima speranta ca aceasta rezolutie sa fie luata in considerare in timpul negocierilor care vor urma de Consiliul European si de Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.